Ethereum oprichter wil netwerk flink gaan veranderen

Stefan de Graaf


Vitalik Buterin, de mede-oprichter van Ethereum (ETH), is druk in de weer om het netwerk te verbeteren. Samen met onderzoeker Toni Wahrstätter benadrukt hij de noodzaak om de blockchain te optimaliseren. Daarbij wordt de focus gelegd op de zogeheten rollups die een centrale rol zullen spelen.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

‘Rollups’ kunnen een grote rol gaan spelen voor Ethereum

Rollups zijn een schaalbaarheid oplossing voor blockchains die zijn ontworpen om de capaciteit van het netwerk te vergroten en de snelheid en efficiëntie van transacties te verbeteren. In essentie bundelen rollups meerdere transacties in één pakket (of “rollup”) die buiten de hoofdketen worden verwerkt.

Een van de voorgestelde maatregelen is het verhogen van de gasprijs, de hoeveelheid ETH die betaald moet worden om een transactie of smart contract uit te voeren. Dit zou de maximale blokgrootte verkleinen van 1.78 megabytes naar 0.68 megabytes, wat de capaciteit van het netwerk vergroot.

Buterin benadrukt ook het belang van het vinden van een “sweet spot” tussen het gaslimiet en de data die wordt meegezonden met transacties (ook wel calldata genoemd). Daarbij is het belangrijk dat de calldata wordt ontmoedigt zonder negatieve gevolgen voor applicaties. Dit kan de kosten van het meezenden van data verhogen.

Alternatieven en de Dencun update

Als alternatief voor het simpelweg verhogen van de calldata kosten, stelt Buterin voor om de kosten voor calldata te verhogen maar de kosten voor andere opcodes te verlagen. Dit zou helpen om de balans te behouden tussen het gebruik van calldata en andere operaties binnen de Ethereum Virtual Machine (EVM).

Een ander voorstel is het opzetten van een speciale markt voor de kosten van calldata, net zoals dat nu voor grote pakketten aan data gebeurt. Op deze markt zou de prijs voor het gebruik van calldata automatisch veranderen afhankelijk van hoeveel mensen het willen gebruiken. Dit maakt het systeem flexibeler, maar het zou ook zorgen voor meer complexiteit bij het analyseren en toepassen ervan.

Ethereum nadert een belangrijke netwerk upgrade met de Dencun update, die succesvol is gelanceerd op het Holesky testnet. Deze stap is cruciaal voor de uitrol op het Ethereum mainnet.

Holesky, bekend om zijn grondige testmogelijkheden, was het laatste obstakel voor de Dencun update. Dit voorstel faciliteert goedkopere transactiekosten voor rollups en datagebruik via nieuwe blobs. De officiële lancering op het mainnet wacht nog op een definitieve datum.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment