Ethereum bereikt grote mijlpaal, ten gunste van netwerkveiligheid

Stefan de Graaf


Het Ethereum (ETH) netwerk heeft een grote mijlpaal bereikt. Voor het eerst sinds de overgang van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS) wordt één op de vier ether gestaket. De toename in de participatiegraad van ethereum staking markeert een belangrijke ontwikkeling ten gunste van het algehele netwerk.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

25% van ETH voorraad wordt gestaked

Voor het eerst ooit wordt 25 procent van het circulerende ethereum-aanbod gestaket, zo blijkt uit data van Dune Analytics.

Om precies te zijn wordt momenteel 25,17 procent ingezet om extra inkomsten te genereren. Dit komt overeen met 30.241.000 ether. Tegen de huidige ethereum koers draagt deze totale stapel een waarde van ruim 74 miljard dollar.

In september 2022 maakte Ethereum de transitie naar een PoS-netwerk middels de merge. Miners werden ingeruild voor validators om transacties te valideren en nieuwe transactieblokken toe te voegen aan de blockchain.

De vraag naar staking is de afgelopen weken rap toegenomen. Sinds de grote Shapella update van april vorig jaar, die opnames uit stakingcontracten mogelijk maakte, is er niet meer zoveel ether vastgezet op het netwerk.

Des te meer ether wordt gestaket, des te veiliger het netwerk. Het maakt kwaadaardig gedrag kostbaar en vermindert de kans op aanvallen. In ruil voor de bijdrage aan de onderliggende blockchain, ontvangen stakers beloningen. Volgens Staking Rewards staan de beloningen momenteel gelijk aan 4 procent.

Ook kon je gisteren lezen dat het netwerk an sich op het moment hard groeit. Uit on-chain data blijkt namelijk dat het netwerk sinds begin dit jaar per dag gemiddeld bijna 100.000 nieuwe unieke adressen krijgt.

Grote Ethereum update in aantocht

De Ethereum gemeenschap is momenteel aan het aftellen tot de volgende grote netwerkupdate ‘Dencun’.

Gisteren werd de streefdatum van de langverwachte hard fork bekendgemaakt. Als alles goed gaat zal de update op 13 maart plaatsvinden.

Dencun richt zich met name op het verbeteren van Ethereum’s schaalbaarheid. Proto-danksharding speelt een belangrijke rol hierin. In dit artikel lees je meer over wat de update precies inhoudt.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment