Ethereum aanbod krimpt door massale vertrek van validators

Stefan de Graaf


Het aantal zogeheten ethereum (ETH) validators, gebruikers die transacties verwerken, neemt steeds langzamer toe doordat een stijgend aantal de afgelopen weken is vertrokken.

In combinatie met een oude netwerkupdate, genaamd EIP-1559, zorgt dit ervoor dat het aanbod van ETH weer deflatoir is, meldt analysebedrijf Glassnode in een wekelijks rapport.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Ethereum validators vertrekken massaal

Om deel te nemen als validator op het Ethereum netwerk dien je als gebruiker 32 ETH vast te zetten in de Ethereum staking pool. De gebruiker kan dan transacties verifiëren en goedkeuren op het Ethereum netwerk.

Het is pas sinds de ‘Shanghai‘ update van maart dit jaar mogelijk voor validators om hun vastgezette ETH weer op te nemen. Glassnode meldt dat sinds begin oktober er gemiddeld 1018 validators dagelijks het netwerk verlaten.

In de zomer van 2021 voerde Ethereum de ‘London’ update uit en dat ging gepaard met de komst van EIP-1559. Sindsdien wordt van elke transactie de basiskosten vernietigd waardoor het ETH aanbod minder snel toeneemt.

Als het netwerk druk is of het aantal validators afneemt, kan ETH zelfs deflatoir worden. Dat betekent dat er meer ETH wordt vernietigd dan wordt gecreëerd. Glassnode zegt het volgende hierover:

“De afgelopen weken hebben we een opmerkelijke verschuiving zien in de dynamiek van de Ethereum staking pool, omdat het aantal validators dat de pool verlaat begint toe te nemen. Dit heeft geresulteerd in een vertraging van het groeitempo van de ETH-uitgifte en de eerste verlaging van het saldo van de staking pool sinds de upgrade van Shanghai.”

Ethereum aanbod is weer deflatoir

Het is echter niet helemaal duidelijk waarom steeds meer validators de afgelopen tijd vertrekken. Mogelijk zorgt de stijgende koers ervoor dat gebruikers hun ETH weer liquide willen hebben.

Wanneer ETH deflatoir is, neemt het circulerende aanbod af. Dat betekent dat ETH schaarser wordt en dat is goed voor de koers.

Als validators hun ETH echter weer liquide willen maken, dan doe zij dit wellicht om de ETH te verkopen. De ETH koers is in oktober hard gestegen, maar het lukt de laatste weken vooralsnog niet om verder uit te breken.

Dat kan dus betekenen dat validators ervoor kiezen om hun winst te verzilveren en dat kan de ETH prijs juist weer drukken.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment