Enorm banknetwerk opgerold dat €2 miljard via crypto wegsluisde

Stefan de Graaf


Kort voor kerst hebben de Chinese autoriteiten een enorme illegale bankoperatie opgerold. De operatie had maar liefst $2,2 miljard illegaal naar het buitenland verplaatst met behulp van buitenlandse crypto exchanges.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

Enorme illegale bankoperatie opgerold in China

Tijdens kerst werd via Chinese sociale mediaplatformen bekendgemaakt dat speciale eenheden van de Chinese politie de illegale operatie hadden ontmaskerd.

Een netwerk van zogenaamde ‘ondergrondse banken’ zou crypto gebruiken om Chinese kapitaalcontroles en valutabeperkingen te omzeilen.

Deze banken zouden Chinese yuan stiekem omzetten in buitenlandse valuta. Dit zouden de banken doen met behulp van crypto op buitenlandse crypto beurzen, maar dat is illegaal.

“Ondergrondse banken kopen digitale valuta en verkopen deze vervolgens via overzeese handelsplatforms om de buitenlandse valuta te verkrijgen die ze nodig hebben.

Dit voltooit de conversie van yuan, wat de illegale handeling van het kopen en verkopen van buitenlandse valuta vormt,” legt inspecteur Xu Xiao uit.

$2,2 miljard aan kapitaal ontvlucht via crypto exchanges

De Chinese politie heeft daarom invallen gedaan bij banken verspreid over meer dan 17 provincies en steden. Duizenden rekeningen zouden betrokken zijn bij de illegale operatie.

Er is slechts 2 miljoen yuan aan crypto in beslag genomen, waaronder tether (USDT) en litecoin (LTC). Dat komt overeen met ongeveer $280.000 of €253.000.

De gehele operatie heeft echter al meer dan 15,8 miljard yuan uit het land gebracht en dat komt overeen met $2,2 miljard of €2 miljard.


Bitcoin ETF’s krijgen deadline voor hun laatste aanpassingen

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Crypto verbod om kapitaalvlucht te voorkomen

De Chinese overheid hanteert strenge maatregelen en limieten voor valutawissel om zogeheten kapitaalvlucht te voorkomen. Via dit soort ondergrondse banknetwerken kunnen Chinese burgers deze beperkingen omzeilen, maar daar is de overheid duidelijk niet blij mee.

Chinezen mogen per jaar maximaal $50.000 omwisselen naar buitenlandse valuta. Het omzeilen van deze grenzen wordt gezien als witwassen door de Chinese regering.

De ontmanteling van de bankoperatie is onderdeel van de strijd tegen kapitaalvlucht uit China. De laatste jaren ontvlucht steeds meer kapitaal uit het land en dat probeert de overheid te voorkomen.

Naar verluidt is het voorkomen van kapitaalvlucht een van de echte redenen dat het land crypto heeft verboden. De Chinese staat zelf zegt dat het verbod op crypto voortvloeit om witwassen van inkomsten uit criminaliteit te voorkomen, maar dat wordt niet ondersteund door on-chain data.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment