Elon Musk deelt klapt uit aan crypto NFT’s, overwinning voor Bitcoin?

Stefan de Graaf


Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk is al een aantal jaar groot voorstander van cryptocurrencies en blockchain. Maar hij is niet altijd even positief over de jonge activaklasse. In een aflevering van Joe Rogans podcast verklaart hij dat veel non-fungible tokens (NFT’s) niet eens op de blockchain staan.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Elon Musk brandt ‘neppe’ crypto NFT’s af

Naast de kogelbestendigheid van de Tesla Cybertruck en de belabberde sociale situatie van de wereld kwam ook blockchain aan bod. Om precies te zijn had Musk kritiek op hoe veel NFT’s eigenlijk geen ‘echte’ NFT’s zijn.

Je zou namelijk verwachten dat deze aan cryptocurrencies verwante tokens ook echt op de blockchain zijn vastgelegd. Maar in realiteit zijn het vaak niet meer dan URL’s (lees: links naar een webpagina) van een crypto-dienstverlener. “Je zou op zijn minst de JPEG op de blockchain moeten zetten. Als het bedrijf dat je plaatje bewaart failliet gaat, dan heb je het plaatje niet meer,” verklaarde Musk.

Dat is bijvoorbeeld wat er gebeurde toen de cryptobeurs FTX failliet ging. FTX sloeg NFT’s op op zijn eigen servers. Sommige van deze tokens gingen voor enkele miljoenen over de digitale toonbank, zoals die van de festivals Coachella en Tomorrowland. Maar toen het bedrijf failliet ging verdwenen veel van deze tokens toen de servers van het bedrijf offline gingen.

Vormen Bitcoin Ordinals een oplossing?

Crypto-analist Will Clemente verklaarde hierop dat dit precies is waarom Bitcoin Ordinals zo nuttig zijn. Deze NFT’s staan op de Bitcoin-blockchain, waardoor ze dus wél permanent zijn opgeslagen. Je legt weliswaar een hoop vertrouwen in Bitcoin, maar het is in ieder geval beter dan een server waar je geen inzage in hebt.

Het moet benadrukt worden dat er vele soorten NFT’s zijn die wel degelijk op de blockchain staan. Bitcoin is namelijk niet de enige blockchain met ondersteuning voor deze tokens. Veel vaker gebruiken crypto-liefhebbers Ethereum (ETH), Solana (SOL) en Polygon (MATIC). Ordinals werd eerder dit jaar namelijk hevig bekritiseerd, omdat het de Bitcoin-blockchain erg inefficiënt zou maken en opstoppingen veroorzaakte.





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment