Eerste crypto op basis van ERC-404 enorm gestegen

Stefan de Graaf


De ontwikkelaars achter Ethereum (ETH) zijn al sinds dag één bezig om het netwerk uit te breiden. Hiervoor bestaan de Ethereum Improvement Proposals (EIP), die inmiddels al bestaat uit een lange lijst met verbeteringen.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

NFT’s, maar toch ook weer niet

Deze verbeteringen staan bekend als Ethereum Requests for Comments (ERC-standaarden). Elk verzoek krijgt een nummer. Zo heeft de toevoeging van altcoins op Ethereum de naam ERC-20 gekregen, en de standaard voor non-fungible tokens (NFT’s) heet ERC-721. Vorig jaar kwamen ontwikkelaars met een wel erg opmerkelijk idee; een soort on-chain rechtbank waarmee conflicten rondom smart contracts opgelost kunnen worden.

Eind vorige week zagen de eerste ‘ERC-404-tokens’ het levenslicht. ERC-404 is een standaard die ERC-20 en ERC-721 met elkaar combineert. In feite betekent het dat meerdere wallets hiermee stukjes van één enkele NFT kunnen bezitten. NFT’s kunnen met deze standaard dus op een fractionele manier worden verhandeld, en lijken dus meer op reguliere altcoins. Echter is de onderliggende basis een NFT.

ERC-404 hype slaat aan; exchanges doen mee

Vooralsnog gaat het om niet meer dan een voorstel. ERC-404-ontwikkelaar ctrl verklaarde aan Cointelegraph dat een EIP goedkeuren ‘één van de meest bureaucratische dingen is die je kunt doen.’ Hij liet maar weinig los over de standaard en wie er allemaal aan werkt, maar er is al een experimentele token die zelfs al verhandeld wordt genaamd Pandora (PANDORA).

Volgens CoinGecko heeft deze altcoin momenteel een marktwaarde van zo’n 186 miljoen dollar. Afgelopen vrijdag piekte de token op een koers van ruim 32.000 Amerikaanse dollar, en het handelsvolume ligt al een aantal dagen op tientallen miljoenen dollars. De koers ligt zo hoog omdat er maar 10.000 tokens zijn.

Het experiment trok al snel de aandacht van andere ontwikkelaars, die elk hun eigen projecten hebben geïntroduceerd op concurrerende blockchains zoals Solana (SOL) en Arbitrum (ARB). Zelfs sommige crypto exchanges hebben al aangekondigd vanaf nu ERC-404-tokens te ondersteunen, waaronder Binance en OKX. Vooralsnog zijn de tokens vrij speculatief, maar dat zou in de nabije toekomst kunnen veranderen.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment