Eerste bitcoin transactie ooit is 15 jaar later een grachtenpand waard

Stefan de Graaf


Gisteren schreven we al over de legendarische allereerste tweet over Bitcoin (BTC). Daar kun je hier meer over lezen. Maar misschien is het wel interessant om wat dieper in het scheppingsverhaal van Bitcoin te duiken. Laat vandaag nou net de dag zijn waarop 15 jaar geleden de allereerste bitcoin transactie werd verstuurd.


Kans op goedkeuring bitcoin spot-ETF nog verder gestegen

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Hal Finney en Satoshi Nakamoto

Exact 15 jaar geleden, op 12 januari 2009, vond de allereerste bitcoin transactie ooit plaats. De mythische Satoshi Nakamoto verstuurde toen 10 BTC naar Hal Finney. Dit was een bevestiging dat het Bitcoin netwerk echt werkte. Maar wat ging er eigenlijk aan deze transactie vooraf?

Finney en Satoshi worden gezien als de twee grondleggers van het Bitcoin netwerk. Hoewel ze elkaar, naar het schijnt, nooit in het echt ontmoetten werkten het duo via Bitcoin forums en via online communicatie nauw samen aan de ontwikkeling van het netwerk.

Over de achtergrond van Satoshi is weinig bekend. Over Finney gelukkig een stuk meer. Hij was een softwareontwikkelaar en was betrokken bij de ontwikkeling van privacy software. Al vroeg kwam hij hierdoor in aanraking met de gevaren van software en de privacy implicaties hiervan. Later ontwikkelde hij een remailer; een e-mailsysteem dat de anonimiteit van afzenders waarborgde. Maar in 2004 ontwikkelde Finney een vroege versie van een proof-of-stake (PoS) blockchain. Iets wat later zou uitgroeien tot Bitcoin. 

De geboorte van Bitcoin

Op 31 oktober 2008 lanceerde Satoshi zijn beroemde whitepaper genaamd ‘Peer-to-peer Electronic Cash System’. In deze whitepaper legde hij de basis voor een nieuwe vorm van geld zonder tussenpersonen. Een paar maanden later, op 3 januari 2009, minede Satoshi het Genesis block, het allereerste transactieblok, op de Bitcoin blockchain.

Op 12 januari, tijdens block 170, verstuurde Satoshi 10 BTC naar Hal Finney. Deze transactie is de boeken ingegaan als de allereerste transactie op het Bitcoin netwerk ooit. Leuk feitje: deze transactie is momenteel bijna een half miljoen dollar waard.

Dat bitcoin zo verschrikkelijk veel waard zou worden, zou destijds vrijwel iedereen verbazen. Maar voor Hal Finney, die helaas in 2014 overleed, zou dit geen verrassing zijn. In een email aan Satoshi in 2009 voorspelde hij namelijk dat op een dag de waarde van een bitcoin ongeveer 10 miljoen dollar zou kunnen bedragen. Een ware visionair. 

Post Views: 21Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment