ECB verlaagt rente & bitcoin koers reageert vrijwel direct

Stefan de Graaf


De kogel is door de kerk. Zojuist heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekendgemaakt dat de eerste renteverlaging een feit is. Het gaat om slechts 0,25%, maar het is zo’n vijf jaar geleden dat de ECB voor het laatst de rentes heeft verlaagd. Hoewel het nieuws niet als een verrassing kwam, steeg de bitcoin (BTC) koers toch vrijwel meteen, om vervolgens weer hard te dalen. De volatiliteit zit er goed in.

Bitcoin als betaalmiddel of slechts een investeringsproduct?

Bitcoin als betaalmiddel of slechts een investeringsproduct?

ECB besluit stelt gerust

De beslissing van de ECB om de rente te verlagen komt nadat de inflatie in de eurozone is gedaald tot 2,6% in mei, wat dicht bij het streefcijfer van 2% ligt. In een verklaring van de ECB werd uitgelegd dat het hoge rentebeleid gedurende negen maanden heeft bijgedragen aan het terugdringen van de inflatie. “Het is nu passend om de mate van monetaire restrictie te matigen,” aldus de ECB.

Deze renteverlaging brengt de hoofdvoet terug naar 3,75%, wat lagere leenkosten voor huishoudens en bedrijven zal betekenen. Opmerkelijk is dat de verklaring van de ECB geen verdere renteverlagingen beloofde, iets waar investeerders wel op hoopten.

“Gebaseerd op een bijgewerkte beoordeling van de inflatievooruitzichten, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetaire transmissie, is het nu passend om de mate van monetaire restrictie te matigen na negen maanden van stabiele rentetarieven,” aldus de ECB.

Invloed op de cryptomarkt

Historisch gezien hebben renteverlagingen vaak geleid tot een verhoogde belangstelling voor allerlei investeringen, waaronder crypto. Dat verklaart waarschijnlijk waarom de markt in eerste instantie positief reageert op de bekendmaking van de ECB. Wel houdt de ECB enige informatie over verdere renteverlagingen voor de borst. Hoe lang we nog moeten wachten op de volgende verlaging is dus niet te zeggen, al zal dit naar alle waarschijnlijkheid nog wel even duren.

De afgelopen maanden stonden in het teken van onzekerheid voor de cryptomarkt, met name door strikte monetaire beleidsmaatregelen van centrale banken wereldwijd. Nu de ECB haar beleid versoepelt, zou dit een signaal kunnen zijn voor andere centrale banken om een vergelijkbare koers te volgen, wat verdere impulsen aan de cryptomarkt zou kunnen geven. Hoewel de stijging van bitcoin nu bescheiden is, kan een voortzetting van dit beleid op de lange termijn een aanzienlijke impact hebben. Investeerders en analisten zullen de komende maanden nauwlettend volgen hoe de ECB haar beleid aanpast en wat dit betekent voor de bredere economische situatie en de cryptomarkt in het bijzonder.


Post Views: 196

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment