Duizenden bitcoins blijven ETF’s in stromen: hoe staat het er voor?

Stefan de Graaf


Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn sinds vorige week donderdag verhandelbaar op Amerikaanse beurzen. Na vijf handelsdagen te hebben doorlopen, maken we de balans op hoe de nieuw gelanceerde beursfondsen presteren. Wat zijn de trends in handelsvolume en kapitaalbewegingen voor de langverwachte bitcoin ETF’s?

Bitcoin ETF’s: huidige stand van zaken

CC15Capital informeerde gisteren op sociale mediaplatform X zijn 17,8 duizend volgers over de actuele bitcoin holdings van alle tien ETF-uitgevers.

Alle ETF’s hielden op 17 januari gezamenlijk een totaal van 649.716 BTC vast. Tegen de huidige bitcoin koers draagt dit een totale waarde van 26,8 miljard dollar. Gisteren kon je al lezen dat hiermee de zilveren ETF’s, met een beheerd vermogen van ongeveer 11,5 miljard dollar, ruimschoots zijn ingehaald wat dat betreft.

Afgelopen woensdag werd in totaal 10.667 bitcoins toegevoegd aan het totale beheer van alle beursfondsen.

De nieuw geïntroduceerde ETF’s hebben, exclusief Grayscale’s GBTC, na vijf handelsdagen een cumulatieve hoeveelheid van 68.442 BTC vergaard.

GBTC is sinds de goedkeuring van vorige week woensdag door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een spot ETF, maar was voorheen al een regulier trustfonds. Om die reden had Grayscale al een enorme berg bitcoins onder beheer.

Bloomberg ETF-analist James Seyffart liet vandaag op X weten dat het gezamenlijke handelsvolume na de eerste vijf handelsdagen op iets meer dan 14 miljard dollar uitkomt.

Zijn collega Eric Balchunas merkte tevens op dat de ‘’newborn nine’’, ofwel de negen nieuw gelanceerde bitcoin ETF’s (minus GBTC), op de vijfde handelsdag een 34 procent stijging in handelsvolume hebben ervaren. Hij noemt dit opmerkelijk:

‘’Normaal gesproken zie je bij een veelbesproken lancering dat het handelsvolume elke dag na de lancering gestaag afneemt; het is zeldzaam om het omgekeerde te zien, waarbij het weer toeneemt.’’

GBTC bitcoin uitstroom

Sinds de conversie van GBTC tot een bitcoin spot ETF is het aantal bitcoins onder beheer significant afgenomen. Bijna 38.000 BTC heeft het fonds al verlaten.

De grote uitstroom is deels te wijten aan de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert in verhouding met de concurrenten.

Bovendien hebben veel investeerders GBTC gekocht tegen een korting. Nu het fonds is omgezet in een spot ETF is er geen sprake meer van een korting, en dus sluit een grote groep hun posities.

Het bericht Duizenden bitcoins blijven ETF’s in stromen: hoe staat het er voor? verscheen eerst op Crypto Insiders.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment