Duitsland stormt af op een recessie; de impact op bitcoin investeerders

Stefan de Graaf


De Duitse economie ligt op koers voor zijn eerste recessie sinds de pandemie. Het bruto binnenlands product (BBP) van de “motorkamer van Europa” daalde met 0,3% gedurende het laatste kwartaal van 2023.

Wat betekent het voor de bitcoin (BTC) koers dat Duitsland begint te veranderen in “de zieke man” van Europa? Moeten we ons zorgen maken?


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto

Waarom zit Duitsland in de problemen?

Duitsland is een economie die voor een groot deel op zijn export leunt en heeft momenteel last van zwakke vraag vanuit het buitenland, de hoge rentes die de Europese Centrale Bank doorvoerde, het verliezen van de Russische energieaanvoer en natuurlijk de geopolitieke spanningen.

We noemen in Duitsland niet voor niets de “fabriek” of de “motorkamer” van Europa. Duitsland is een land dat bekendstaat om zijn sterke industrie. Juist die industrie zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen.

Zo bleek ook gisteren weer uit een nieuw onderzoek, waarin naar voren kwam dat het aantal “nieuwe orders” nog verder zakte dan verwacht.

Bron: S&P Global/Bloomberg

De Deutsche Bundesbank, de centrale bank van het land, verwacht zelfs dat het BBP nog verder kan zakken gedurende het eerste kwartaal.

Dat zou de Duitse economie in theorie in een recessie duwen en dat kan voor een hoop onzekerheid zorgen in een land dat reeds wordt geplaagd door excessieve bureaucratie, een verouderende bevolking en een gebrek aan investeringen in infrastructuur en cruciale technologie.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Een recessie is nooit goed voor de bitcoin koers en zeker niet als het om een grote Westerse economie gaat. Bitcoin is populair in Duitsland en dit zou in theorie weleens een stukje vraag naar bitcoin uit de markt kunnen halen.

Aan de andere kant zorgen problemen bij Duitsland er mogelijk voor dat de ECB sneller van koers wijzigt en veel eerder begint met het verlagen van de rente. Uiteindelijk is de Duitse economie cruciaal voor de Eurozone.

Terwijl er in Amerika nog niets aan de hand lijkt, begint men in Europa inmiddels de pijn te voelen van de agressieve renteverhogingen van de ECB.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment