Dodelijk oordeel voor ethereum blijft uit, markt houdt adem in

Stefan de Graaf


Op 19 juni 2024 sloot de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) officieel haar onderzoek naar de vraag of ethereum (ETH) een effect is. Een onverwacht maar belangrijk moment voor de cryptocurrency.

Het is echter de vraag of dit definitief betekent dat de digitale munt niet als een effect zal worden geclassificeerd. Onder verschillende experts zijn de meningen verdeeld. We hebben deze daarom even op een rijtje gezet.

SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?

SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?

Waarom liet de SEC het onderzoek naar ethereum vallen?

Volgens de advocaat van blockchain bedrijf Consensys, Laura Brookover, betekent het staken van de SEC dat het verdere beweringen zal doen dat ETH een effect is. Ze beweerde dat de SEC niet vrijwillig besloot om het onderzoek stop te zetten, maar dat dit een reactie was op de druk om de dagvaardingen tegen Consensys in te trekken, gezien de recente goedkeuringen van ETH exchange-traded funds (ETFs).

Volgens Carol Goforth, professor aan de University of Arkansas, moeten we niet uitsluiten dat ethereum als een effect wordt bestempeld. Hij benadrukte dat de goedkeuring van een ETF geen invloed heeft op de classificatie van de onderliggende activa.

Goforth gelooft dat de SEC waarschijnlijk concludeerde dat het moeilijk zou zijn om te bewijzen dat ETH een effect is volgens de Howey Test, vanwege de brede verspreiding en handel van de assets en de invloed van marktkrachten op de winstgevendheid.

Bitwise past aanvraag spot ethereum ETF aan

Bitwise Asset Management heeft hun aanvraag voor een spot ethereum ETF bij de Amerikaanse SEC aangepast. Deze aanpassing wordt beschouwd als een laatste stap richting de lancering van het fonds. 

In de aanvraag wordt ook vermeld dat Pantera Capital, een toonaangevende investeerder in de crypto wereld, overweegt om tot wel $100 miljoen aan aandelen te kopen. Dit bedrag is echter niet definitief, waardoor Pantera uiteindelijk kan besluiten meer, minder of geen aandelen te kopen.

Indien er een dergelijk bedrag aan aandelen van de ethereum ETF’s wordt gekocht door Pantera, kunnen de beursfondsen eenzelfde marktstijging ontketenen als bij de bitcoin ETF’s. Als grootste altcoin kan ethereum mogelijk zelfs een altcoin seizoen ontketenen. Dit hangt vooralsnog af van hoe de daadwerkelijke lancering verloopt, en of macro-economische factoren roet in het eten zullen gooien.


Post Views: 0

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment