dit zijn de nieuwe regels

Stefan de Graaf


In 2024 zijn de regels voor belastingvrij schenken in Nederland aangepast, wat betekent dat er meer ruimte is om financiële giften te doen zonder daar belasting over te betalen. Deze veranderingen hebben gevolgen voor zowel schenkers als ontvangers.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Schenkbelasting kent een aanzienlijke daling in 2024

Het belastingvrije schenkingsbedrag in 2024 is verhoogd. Mensen die financiële steun willen bieden aan hun kinderen, kleinkinderen of anderen, kunnen nu tot een hoger bedrag schenken zonder dat hier belasting over verschuldigd is. Deze regeling is bedoeld om mensen de mogelijkheid te bieden om financieel bij te dragen aan de doelen van hun dierbaren.

Volgens de informatie van de Belastingdienst is het maximale belastingvrije schenkingsbedrag in 2024 vastgesteld op een bepaald bedrag. Het is belangrijk om te weten dat deze regeling geldt voor schenkingen binnen een kalenderjaar. Als de schenking dit bedrag overschrijdt, moet er belasting worden betaald over het meerdere. Het is daarom raadzaam om goed op de hoogte te zijn van de actuele regels en limieten om onaangename verrassingen te voorkomen.

Ten opzichte van vorig jaar mag je dit jaar meer weggegeven. Met het oog op inflatie is dit geen gekke verandering. Wel maakt de Belastingdienst een verschil tussen verschillende schenkingen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen een schenking van ouders aan hun kinderen en een schenking van een willekeurig persoon aan een ander willekeurig persoon. Tot slot zijn partners samen één schenker, ook wanneer zij gescheiden zijn.

Zo mag je als ouders in 2024 maximaal €6.633 belastingvrij schenken aan je kind. Dat is een kleine €600 meer dan in 2023. Voor schenkingen aan alle andere personen is deze groep er €240 op vooruit gegaan, van €2.418 naar €2.658. De jaarlijkse vrijstelling van belasting is hier 9,93% mee gestegen. Dat is iets meer dan de procentuele stijging voor schenkingen van ouders aan hun kinderen, namelijk 9,91%.

Benieuwd naar de belastingregels omtrent crypto? Deze lees je hier.

Eenmalige verhoogde vrijstelling

Het is voor één keer mogelijk om een aanzienlijk bedrag belastingvrij te schenken gedurende het leven van het kind van de ouders. Deze vrijstelling van belasting is van toepassing op voorwaarde dat het kind zich op het moment van de schenking bevindt in de leeftijdscategorie van 18 tot 40 jaar, of een partner heeft binnen deze specifieke leeftijdsgroep. Het bedrag dat belastingvrij mag worden geschonken is afhankelijk van het bestedingsdoel.

Wanneer het bestedingsdoel een ‘dure studie’ is mag er in totaal een bedrag van €66.268 belastingvrij worden geschonken. Hiermee wordt een studie bedoeld die minimaal €20.000 per jaar kost. Het geld mag dus niet gebruikt worden om bijvoorbeeld een kamer te huren of een studieschuld af te lossen. Wanneer het kind dit volledig zelf mag beslissen van de ouders gaat het om slechts de helft wat geschonken mag worden, namelijk €31.813.

Krijg je tot slot een lopend bedrijf van je ouders cadeau? Dan heb je recht op een belastingvrij bedrag van €1.325.253.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment