dit is het bizarre verhaal

Stefan de Graaf


Het is vandaag precies een jaar geleden dat Do Kwon, de man achter het beruchte Terra (LUNA) fiasco, werd opgepakt in Montenegro. Maar daar ging een hoop aan vooraf. En ook nu, een jaar later, is het verhaal van Do Kwon nog lang niet ten einde. Misschien daarom een mooi moment om te bekijken wat er voorafging aan zijn arrestatie en hoe het er nu voorstaat.


šŸš€ Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Het verhaal van Terra (LUNA)

Het verhaal van Do Kwon begint in de zomer van 2021. Een relatief onbekende cryptomunt genaamd Terra (LUNA) begint aan een opmars. Binnen enkele maanden stijgt LUNA van een paar dollar naar een hoogte van meer dan $100 dollar. Terra wordt in deze periode gezien als een revolutionair crypto ecosysteem dat het gelukt is om een algoritmische stablecoin te laten werken, iets wat nog nooit eerder lukte in de crypto industrie.

De man achter Terra is de Zuid-Koreaan Do Kwon, en samen met FTX topman Sam Bankman-Fried wordt hij destijds gezien als de genieĆ«n binnen de crypto industrie. Maar inĀ  april 2022 gaat er iets vreselijk fout. Het Terra ecosysteem begint te rammelen en in mei stort het volledig in elkaar. Binnen enkele dagen zakt de koers met bijna 100 procent, en de LUNA koers komt zelfs kort onder de $0 uit.Ā 

Op de piek van de LUNA opmars behoorde Terra tot de grote namen in de sector, en met de implosie verdampen er miljarden dollars. Het is een ramp. Achteraf blijkt dat er achter de schermen een hoop niet klopte bij Terra. Zo was de opmars van LUNA grotendeels te danken aan marktmanipulatie van Do Kwon. Onder andere de Zuid-Koreaanse autoriteiten wilden dat Do Kwon zich zou verantwoorden. Maar Do Kwon was met de noorderzon verdwenen.

Hoewel hij via X regelmatig van zich liet horen, wist niemand waar hij was. Meerdere theorieƫn gingen de ronde. Hij zat in Singapore of ergens in Zuid-Korea. Volgens een ander verhaal zou hij zelfs naar Noord-Korea zijn vertrokken. In december 2022 bleek hij zich ergens in Oost-Europa te bevinden. Twee agenten van de Zuid-Koreaanse geheime dienst vertrokken zelfs naar Serviƫ om hem op te sporen. Zonder succes. Het was Do Kwon gelukt om wederom uit handen van justitie te blijven.

De klopjacht op Do Kwon komt ten einde

Het werd weer stil. Tot 23 maart 2023. Autoriteiten in Montenegro maakten bekend dat ze Do Kwon en een handlanger op het vliegveld van Podgorica hadden gearresteerd. Het duo probeerde met valse papieren het land te verlaten. De klopjacht was voorbij.

Maar daarmee is het verhaal van Do Kwon zeker niet voorbij. Al snel na zijn arrestatie werd duidelijk dat zowel de Verenigde Staten als zijn thuisland Zuid-Korea hem graag wilde vervolgen. Maar tot de dag van vandaag zit Do Kwon nog altijd in Montenegro. Hij lijkt het namelijk wel prima te vinden in de Balkan. Eerder deze maand boekte hij na een maandenlange rechtszaak zelfs een grote overwinning.

Als gevolg van de overwinning wordt Do Kwon niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Nu moeten er opnieuw juridische procedures worden gestart om uitlevering te realiseren. Het gaat dus waarschijnlijk nog wel even duren voordat Do Kwon daadwerkelijk vervolgd gaat worden voor zijn daden.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment