Dit is de schade bij Nederlandse bitcoin-bedrijven

Stefan de Graaf


2022 was een heftig jaar voor Bitcoin-bedrijven in Nederland en erbuiten. Maar hoe groot was de dreun nu echt? Nu bedrijven in Nederland hun jaarrekeningen voor 2022 hebben ingediend, wordt dit eindelijk inzichtelijk gemaakt.

Crypto Insiders bekeek de jaarrekeningen van bedrijven als Bitvavo, Anycoin Direct en meer om een beeld te krijgen van de schade die 2022 heeft berokkend. Daarbij vroegen we hen ook naar een reactie.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bitvavo: Kleine winst met een gouden rand

Te beginnen met de grootste exchange van Nederland: Bitvavo. Het bedrijf beleefde in 2022 een relatief goed jaar, al werd dat overschaduwd door de lopende Genesis- en Digital Currency Group (DCG)-kwestie. Mede hierdoor liep de uiteindelijke winst van Bitvavo in 2022 een flinke deuk op.

Maar wat ook zorgde voor een deuk in de resultaten was het sentiment onder de Nederlandse crypto-handelaren. Bitvavo zag de inkomsten uit handelskosten flink teruglopen. Die waren in 2021 nog €213,2 miljoen. Een jaar later zag Bitvavo de inkomsten op dit vlak met 55% afnemen tot €96,9 miljoen.

De teruggelopen inkomsten op onder andere de handelskosten had een flinke impact op de uiteindelijke resultaten. Waar het bedrijf in 2021 nog een nettowinst behaalde van €139 miljoen, liep dit in 2022 met 99,7% terug tot €382.655. Hier moet echter een belangrijke, gouden, kanttekening bij worden gezet.

De voornaamste reden dat de winst zo laag is uitgevallen is de eerderbenoemde kwestie. Bitvavo heeft €280 miljoen uitstaan bij het Amerikaanse crypto-leenplatform Genesis. Dit platform was een van de dominostenen die omviel door de bearmarkt in 2022. Bitvavo is op dit moment nog in onderhandeling om (een deel van) dit bedrag terug te krijgen.

Het volledige bedrag verwacht het echter niet terug te kunnen krijgen. Daarom heeft Bitvavo een afschrijving van €55 miljoen moeten doen op de uitstaande claim. In een reactie aan Crypto Insiders legt Bitvavo uit: “Door de afschrijving al in 2022 te doen, heeft Bitvavo het mogelijke verlies al gedekt vanuit de lopende resultaten.”

Ondanks de op het eerste oog dramatische teruggang van de winst van 99,7%, heeft Bitvavo dus alsnog 2022 relatief goed overleefd.

Bitcoin Meester (nu BCM): Eigen vermogen loopt terug

Bitcoin Meester, een van de bekende bitcoin (BTC) brokers in Nederland, kwam de afgelopen tijd een aantal keer voorbij in het crypto nieuws. Dit betrof zowel negatief als positief nieuws.

Zo verloor het afgelopen jaar een rechtszaak waardoor het een schadevergoeding moest betalen aan een klant. Later in 2023 kwam er echter zeer positief nieuws naar buiten. Het bedrijf is namelijk overgenomen door de internationale crypto-gigant Kraken. Maar dat speelde zich natuurlijk allemaal na 2022 af.

Het jaarverslag van 2022 is in vergelijking met dat van Bitvavo minder uitgebreid. Zo maakt het bedrijf niet inzichtelijk hoeveel inkomsten het precies heeft behaald uit de verkoop van crypto. Ook deelt het geen winst- of verliescijfers.

Wel is te zien dat het eigen vermogen in 2022 is teruggelopen van €1,8 miljoen naar €605.611. Dit kan een indicatie zijn dat het in 2022 in de eigen buidel moest tasten vanwege tegenvallende resultaten.

Crypto Insiders deed navraag bij BCM om meer duidelijkheid te krijgen over de resultaten. Helaas wilde het bedrijf hier geen uitspraken over doen.


Nieuwe soort bitcoin ETF aangevraagd door grootste beurzen ter wereld

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Anycoin Direct bouwt aan de weg

Ook op de jaarrekening van Anycoin Direct is een duidelijke teruggang te zien in 2022. Zo viel het eigen vermogen terug van €6,6 miljoen in 2021 naar €3,03 miljoen in het jaar erop. Dit kan een indicatie zijn dat de financiële resultaten in 2022 negatief waren.

Zeker weten doen we dat echter niet. Net als BCM maakt Anycoin Direct specifieke winst- of verliescijfers niet inzichtelijk. Wel is een meer globale observatie te lezen dat de resultaten in 2022 negatief waren en dat er daarom een kredietbehoefte is ontstaan. Het bedrijf geeft opheldering in een reactie op vragen van Crypto Insiders.

Anycoin Direct geeft aan dat het van te voren wist dat 2022 en 2023 lastige jaren zouden gaan worden. De bearmarkt heeft vrijwel iedereen in de crypto-sector flink getroffen:

“Om voor te sorteren op de aankomende jaren hebben we ons gericht op het ontwikkelen van nieuwe features en bestaanszekerheid,” aldus Anycoin Direct.

Inmiddels heeft het bedrijf een significante stap gezet in het buitenland. Het heeft namelijk een licentie ontvangen van de Duitse toezichthouder, waarmee het de markt van onze oosterburen mag betreden. Ook dit is een teken van de financiële gezondheid binnen het bedrijf, zegt Anycoin Direct, want:

“Het verkrijgen van de BaFin-licentie in Duitsland bevestigt onze financiële gezondheid. Om deze licentie te verkrijgen, moeten we bewijzen dat de tegoeden van consumenten veilig zijn. De BaFin heeft onze reserves, financiële situatie, bedrijfsprocessen en toekomstplannen grondig geëvalueerd.”


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ook buitenlandse bitcoin beurzen hadden het moeilijk

De cijfers waren bij de grote internationale exchanges, zoals Binance en Coinbase, tevens negatief. Deze exchanges zien veel grotere handelsvolumes waarmee de impact van de bearmarkt in absolute cijfers ook een stuk groter is.

Coinbase, de grote Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs, zag het handelsvolume in 2022 met 50% afnemen. Volgens Fortune leed het bedrijf al met al een verlies van maar liefst $2,6 miljard.

Maar ook Coinbase gebruikte de mindere periode om aan de weg te bouwen. Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat de beurs grootse plannen heeft en het vizier op onder andere de Europese markt gericht heeft.

Dan is er natuurlijk nog de gele reus, Binance. ‘S Werelds grootste crypto exchange, die inmiddels niet meer actief is in Nederland, is geen beursgenoteerd bedrijf. Precieze cijfers hebben we dus niet.

Fortune maakte op basis van een aantal datapunten een inschatting. Volgens de onderzoekers is het handelsvolume in 2021 van $31,7 biljoen teruggevallen naar ongeveer $23,3 biljoen in 2022, met als mogelijk gevolg dat de inkomsten uit transactiekosten tevens flink zijn afgenomen.

Dat het zich vervolgens terug moest trekken uit onder andere Nederland, én zware beschuldigingen en een daaruit vloeiende schikking op zijn dak kreeg, zal het bedrijf niet helpen te herstellen van de bearmarkt. Desalniettemin moet benadrukt worden dat het niet precies bekend is hoe het met de financiële gezondheid van Binance gaat.

Post Views: 344Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment