Dit is de bitcoin koers bij een recordmarktwaarde

Stefan de Graaf


Bitcoin (BTC) is onderheven aan een transparante inflatie die iedere vier jaar met de BTC halving wordt verlaagd. Aangezien het circulerende aanbod sinds de vorige all-time high van 69.000 dollar, dat ongeveer 2 jaar geleden werd neergezet, is verhoogd, betekent een record marktkapitalisatie nu een lagere bitcoin koers. De marktkapitalisatie, ofwel de totale marktwaarde, wordt namelijk berekend door de prijs van bitcoin te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Bitcoin koers bij all-time high marktkapitalisatie

De all-time high van bitcoin dateert terug naar 10 november 2021. Op die dag bereikte de koers een record van 69.000 dollar. Volgens data van TradingView stond de marktkapitalisatie op dat moment gelijk aan 1,302 biljoen dollar.  Een omgekeerde berekening suggereert dat er destijds ongeveer 18,870  miljoen BTC in omloop waren.

Grofweg iedere 10 minuten worden er nieuwe bitcoins in omloop gebracht. Miners proberen specifieke wiskundige puzzels op te lossen met grote hoeveelheden rekenkracht om transactieblokken te valideren. De eerste miner die hierin slaagt mag een nieuw transactieblok toevoegen aan de blockchain en gaat er met de bloksubsidie en de betaalde transactiekosten vandoor. De bloksubidie omvat nieuw uitgebrachte bitcoins.

Momenteel staat de circulerende voorraad gelijk aan 19,557 miljoen BTC. Sinds de all-time high is het totaal dus met ongeveer 687.000 toegenomen. Rekening houdend met deze inflatie, zou een marktkapitalisatie van 1,302 biljoen een bitcoin prijs van 66.574 dollar opleveren.

De bitcoin prijs behorend tot de recordmarktwaarde is dankzij het toegenomen aanbod dus met 2.215 dollar, ofwel met 3,2 procent, afgenomen sinds november 2021.

Vanaf een huidige prijs van 38.270 dollar zal bitcoin nog met 73,9 procent moeten stijgen om het record qua marktkapitalisatie te evenaren. Om tot zijn recordprijs van 69.000 dollar te komen, zal bitcoin met 80,3 procent moeten stijgen.

Bitcoin halving brengt inflatie omlaag

Iedere vier jaar wordt de inflatie van bitcoin teruggeschroefd met de BTC halving. Momenteel verdienen miners 6,25 BTC met hun werkzaamheden, maar vanaf april volgend jaar zal dit 3,125 BTC bedragen. Het vermindert de toevoer van nieuwe bitcoins en draagt bij aan het concept van schaarste. In het verleden heeft de halving iedere keer tot een nieuwe bullmarkt geleid waarin vorige all-time highs werden verbroken.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment