Deze crypto projecten zijn in 2023 gestopt

Stefan de Graaf


2023 was een goed jaar voor veel cryptocurrencies. De markt is in alle opzichten hard gegroeid, en nieuwe projecten zijn als paddenstoelen uit de grond gesprongen. Maar niet voor alle projecten was er goed nieuws. Zo’n 116 cryptocurrencies zouden zijn opgeschort.


Crypto update: groene kerst voor altcoins

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Veel crypto projecten opgeschort in 2023

Dat blijkt uit de ‘2023 Crypto Dead Projects List’ van RootData. Het analysebureau schat de totale waarde van deze projecten op 940 miljoen Amerikaanse dollar, en er zitten een aantal grote namen bij. De lijst heeft niet alleen bedrijven die officieel failliet verklaard zijn of simpelweg officieel gestopt zijn – ook projecten met inactieve websites zijn meegenomen.

Het grootste bedrijf in de lijst is vermoedelijk Silvergate Capital – vermoedelijk in ieder geval wat marktpositie betreft. Veel grote crypto exchanges hadden namelijk accounts met grote bedragen bij deze crypto-bank om transacties tussen verschillende exchanges gemakkelijker te maken. Helaas ging Silvergate begin 2023 failliet door de problemen bij FTX. Silvergate had zijn eigen stablecoin die met het schip ten onder is gegaan.

Maar Silvergate heeft volgens RootData niet het meeste geld van investeerders opgehaald, dat was Prime Trust met een totale waarde van zo’n 164 miljoen dollar. Eén van de grootste investeerders was Kraken Ventures. Prime Trust kwam tientallen miljoenen dollars van investeerders tekort en is door de Amerikaanse overheid gesloten.

Crypto exchange Bittrex failliet

Helaas staan er meer grote bedrijven op de lijst. Cryptobeurs Bittrex vroeg in mei faillissement aan nadat het door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werd aangeklaagd. Net als veel andere Amerikaanse crypto-bedrijven werd Bittrex beschuldigd van het verkopen van ongeregistreerde effecten. De cryptobeurs had zijn eigen token, BTRX. Dit project is eveneens naar nul gegaan.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Solana protocollen naar nul

FTX heeft niet alleen Silvergate in de problemen gebracht. Ook verschillende op Solana gebouwde protocollen hebben het einde van 2023 niet gehaald, waaronder als gevolg van de problemen bij FTX en FTX-zusterbedrijf Alameda Research. Dit waren bijvoorbeeld investeerders in Synthetify (SNY), dat derivaten op de Solana-blockchain kan zetten. Dit project lijkt stilletjes te zijn gestopt.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bridge-protocol Multichain op slot

Afgelopen mei viel de Chinese politie een inval gedaan bij een kantoor van Multichain. Dit ‘bridge-protocol’ vormt zoals de naam al suggereert een soort brug tussen verschillende blockchains. Het was één van de grootste bridges in de crypto-industrie en werd veel gebruikt door grote exchanges, waaronder door Binance. De politie heeft een wallet in beslag genomen, waarna het niet meer in staat was om operationeel te blijven. Sinds juli is het niet meer mogelijk om transacties te doen.

Post Views: 1

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment