Deze bitcoin bullmarkt is nog niet voorbij en dit is waarom

Stefan de Graaf


Foto: Andrew F. Kazmierski/Shutterstock

De bitcoin koers bereikte op 14 maart een all-time high van 73.800 dollar. Ook de aandelenmarkten, consumptie in Amerika, vermogens van Amerikaanse huishoudens, vastgoedprijzen, uitgaven voor bouwprojecten, arbeidsproductiviteit en de reële inkomens in Amerika staan allemaal op all-time highs.

Het begint er heel, heel sterk op de lijken dat we in een bullmarkt zitten. Maar hoe kan dat na de meest agressieve rentecampagne uit de geschiedenis van de Amerikaanse centrale bank? Hadden we niet al lang in een recessie moeten zitten?

  • icon-columns

    Columns

Waar blijft de ineenstorting van de Amerikaanse economie?

Vrijwel iedere econoom, waaronder ik, voorspelde in 2023 een recessie vanwege de extreem agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Een economie die 10 jaar lang op een rente van praktisch nul procent draaide kan toch niet overleven op een rente van 5 procent?

Inmiddels zijn we na het beginnen van de rentecampagne in maart 2022 een goede twee jaar verder en draait de Amerikaanse economie nog op volle toeren. Voor het afgelopen kwartaal kwam het bruto binnenlands product (BBP) hoger binnen dan verwacht en oogt de arbeidsmarkt nog altijd solide.

Bron: Fred

Ook lijkt de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank op de weg omlaag (Core PCE inflatie, rood in bovenstaande grafiek).

Deze kwam afgelopen vrijdag binnen op 2,78% terwijl een score van 2,8% verwacht werd en we het afgelopen maand met een score van 2,88% moesten doen. Dat zijn misschien niet de dalingen waar men op hoopt, maar de inflatie is onmiskenbaar op weg naar de gewenste 2,0%.

Zit bitcoin in een bullmarkt?

Voor mij is de wereldwijde liquiditeit – heel simpel gezegd: de hoeveelheid geld in het financiële systeem – de belangrijkste indicator om te bepalen of we in een bullish of bearish regime zitten met de markt.

Bron: capitalwars.substack.com

In de bovenstaande grafiek zien we dat de wereldwijde liquiditeit in Q4 2022 een bodem bereikte en sindsdien is begonnen met stijgen. Grappig genoeg bereikte ook bitcoin op dat moment zijn ultieme bodem en konden we vanaf daar weer omhoogkijken.

Bron: TradingView

Zoals je kunt zien zijn zowel bitcoin als de S&P 500 begonnen met stijgen nadat de wereldwijde liquiditeit begon te klimmen. Nu de renteverlagingen van centrale banken steeds dichterbij komen, zal de liquiditeit in 2024 en 2025 waarschijnlijk nog toenemen.

Om die reden verwacht ik dat de bullmarkt nog niet voorbij is, al kunnen we natuurlijk altijd verrast worden door een gemene recessie. Afgezien daarvan denk ik dat bitcoin zijn koerspiek voor deze bullrun nog moet zien.

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.


Post Views: 684



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment