De ware reden waarom Bitcoin daalt en centrale bank rente niet verlaagt

Stefan de Graaf


Bitcoin (BTC) schoot woensdag eerst omhoog nadat de Amerikaanse inflatie lager binnenkwam dan verwacht. De bitcoin koers steeg tot 70.000 dollar, maar begon daarna weer te dalen.

Dat had te maken met de toespraak van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve verwacht nog slechts één renteverlaging door te voeren in 2024.

De zogeheten Supercore inflatie blijkt echter heel hoog te liggen en laat dat nu net een hele belangrijke inflatiemeter zijn voor de Amerikaanse centrale bank.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Supercore inflatie schiet omhoog

De Supercore inflatie is een meter waarin de prijsstijgingen voor voedsel, energie en huisvesting niet zijn opgenomen. Over de afgelopen acht maanden is deze toegenomen van 3,8% naar de huidige 5,0%.

Die stijgingen voor de Supercore inflatie vonden plaats, ondanks dat de kerninflatie (Core CPI) op 3,4% is uitgekomen.

Image
Bron: Zerohedge

Dit kan weleens een belangrijke reden zijn voor de terughoudende persconferentie van Jerome Powell op woensdag en de voorzichtige houding van zijn centrale bank ten aanzien van renteverlagingen.

We moeten ook niet vergeten dat de inflatie al 38 maanden boven de 3% ligt. Dat is de langste reeks sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. Destijds ging het om een periode van 54 maanden. De conclusie? Het gevecht tegen de inflatie is nog niet voorbij.

Bitcoin in de wachtkamer

Zodoende lijkt het erop dat bitcoin nog even in de wachtkamer moet en in het huidige bereik blijft handelen waar het al drie maanden in bivakkeert. Powell gaf tijdens de persconferentie aan dat er nog meer bevestiging nodig is van een dalende inflatie voordat de bank de rente kan verlagen.

Hoe die bevestiging er precies uitziet wilde hij echter niet zeggen. Daar is volgens hem geen specifiek mechanisme voor bedacht.

Dat bleek uit een vraag van een journalist die hier tijdens de persconferentie naar vroeg. Hij vergeleek de huidige situatie met de ontwikkelingen van enkele maanden geleden. Destijds was een omgekeerde situatie gaande en ging de inflatie omhoog.

Pas na drie maanden van bevestiging besloot de Federal Reserve destijds om zijn beleidsverwachtingen aan te passen.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment