De keerzijde van een Bitcoin beursfonds: analist waarschuwt

Stefan de Graaf


Voor het gros van de crypto-wereld kan de goedkeuring van een Bitcoin (BTC) beursfonds niet snel genoeg komen. Het zou namelijk het startschot zijn voor de grote institutionele adoptie. Echter belicht een analist de schaduwkant van een Bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF). Een dergelijk fonds staat volgens hem lijnrecht tegenover Bitcoin’s basisprincipe, en zou enkele risico’s met zich meebrengen.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin self-custody in gevaar

Josef Tětek, Bitcoin-analist bij hardware walletfabrikant Trezor, heeft in een interview met Cointelegraph uitgelegd dat een Bitcoin ETF tegen Bitcoin’s filosofie van self-custody, ofwel zelfbewaring, ingaat.

Bitcoin stelt gebruikers in staat volledige zeggenschap te krijgen over hun financiën zonder tussenkomst van centrale autoriteiten. Met een Bitcoin ETF, een beleggingsproduct dat de prijs van bitcoin volgt, hebben mensen echter niet zelf de private keys, ofwel de toegang tot ‘hun’ bitcoins, in handen. Tětek zei het volgende hierover:

“In principe halen spot Bitcoin ETF’s mensen verder weg van zelfbewaarneming en introduceren ze mogelijk een systeemrisico, aangezien ETF’s aan de oppervlakte veiliger zullen zijn dan exchanges.”

Een mogelijk gevolg van de goedkeuring van Bitcoin beursfondsen zou kunnen zijn dat grote hoeveelheden bitcoins worden opgeslagen op centrale locaties waar de overheid ze in beslag zou kunnen nemen, zei de analist.

Een ander belangrijk probleem volgens Tětek draait om de mogelijkheid van het creëren van niet-ondersteunde bitcoins, ook wel ‘papieren bitcoins’ genoemd, wat de echte markten kan verstoren en de waarde van ‘echte’ bitcoin kan drukken, terwijl het ook het tegenovergestelde is van de oorspronkelijk gedachte van decentralisatie in de visie van Bitcoin.

Koerscrash na goedkeuring Bitcoin ETF?

De goedkeuring van Bitcoin ETF’s begin januari lijkt in ieder geval niet meer stuk te kunnen lopen. Aangezien een dergelijk product de deuren voor institutionele investeerders wagenwijd opent, wordt er vanuit gegaan dat de goedkeuring meteen een flinke boost zal zijn voor de bitcoin koers.

Analisten van CryptoQuant stelden eerder deze week echter dat de koers juist een tik kan krijgen zodra het nieuws, waar al maanden op geanticipeerd wordt, officieel naar buiten wordt gebracht.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment