de carnavalsrekening die je niet wilt zien

Stefan de Graaf


Het is weer zover: carnaval 2024 is begonnen. Alhoewel het nationaal gevierd wordt, is het nergens zo druk als in Brabant. De steden en dorpen zien zwart van de feestgangers, toeristen, en praalwagens. Natuurlijk wordt door hen een grote hoeveelheid bier geconsumeerd. Maar wat nou als je al dat geld dat je in tarwe, gist en hop hebt gestopt, in bitcoin (BTC) had geïnvesteerd?


Elke maand bitcoin kopen levert kleine investeerder rijkdom op

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

De rekening voor de gemiddelde carnavalsganger

De hoeveelheid geconsumeerd bier tijdens carnaval, specifiek in Tilburg, is meermaals gemeten. Over een tijdspanne van meerdere dagen spreekt men over maar liefst miljoenen liters. Hoeveel de ‘gemiddelde’ carnavalsvierder drinkt, en om hoeveel geld het gaat, is als volgt uit te rekenen.

Tijdens carnaval wordt er bijna 8 miljoen liter bier geschonken. Dat komt neer, met de standaard festivalbeker van 200 ml in gedachten, op 40 miljoen glazen. Gezien 1,5 miljoen mensen carnaval vieren (volgens onderzoek van het CBS) zijn dat 26 glazen per persoon. Een behoorlijke hoeveelheid, alhoewel verspreid over meerdere dagen.

Ook de gemiddelde bierprijs is bekend. In Tilburg en omstreken koopt men een biermuntje voor een fikse prijs van €3,50. In Eindhoven is dat zelfs €3,75. Maar gezien er wordt uitgegaan van de anderhalf miljoen mensen die carnaval vieren, is een gemiddelde bierprijs van €3,- realistischer. Vermenigvuldig je dat met de gemiddelde consumptie van bier (we hopen dat je het nog volgt) dan komt men uit op een rekening van: 26 x €3 = €78,-.

Wat nou als je dat in bitcoin had gestopt?

Sinds de lancering in 2009 heeft bitcoin een ongekende stijging meegemaakt. De grootste cryptocurrency aller tijden kent een rendement van maar liefst 78 miljoen procent. En dat in maar 15 jaar. Het carnaval zoals we dat nu kennen bestaat al minstens 70 jaar en zal hoogstwaarschijnlijk nog decennialang doorgaan. 

Zou men bijvoorbeeld begin 2011 voor bitcoin hebben gekozen in plaats van bier, dan zou dat de bierloze carnavalsganger 160 bitcoin hebben opgeleverd. Dat zou destijds voor een onplezierige carnaval hebben gezorgd, maar dan zat je nu wel met de gebakken peren. Die investering zou je namelijk €6,8 miljoen hebben opgeleverd. Genoeg voor eeuwen aan feestplezier.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment