Datum grote Ethereum update bekendgemaakt, aftellen is begonnen

Stefan de Graaf


De ontwikkelaars van Ethereum (ETH) hebben op donderdag de streefdatum voor de langverwachte Dencun upgrade bekendgemaakt. Als alles goed gaat zal de upgrade plaatsvinden op 13 maart. Deze aankondiging volgt na succesvolle testen op de test netwerken van Ethereum.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Datum Dencun is bekend

Aanvankelijk stond de lancering van de Dencun upgrade al gepland voor eind vorig jaar. Vanwege technische problemen werd dit toen echter uitgesteld naar begin dit jaar.

De definitieve datum werd bekendgemaakt tijdens een coördinatie meeting van de Ethereum ontwikkelaars op donderdag. De upgrade wordt gezien als de grootste aanpassing van het netwerk sinds april 2023. De grootste toepassing die Dencun met zich mee zal brengen is ‘proto-danksharding’.

Wat gaat er veranderen?

Proto-danksharding is een technologie waarbij transactiedata als het ware op een hoop wordt gegooid waardoor deze data makkelijker en sneller verwerkt kan worden. Deze hoopjes data worden ‘blobs’ genoemd. Proto-danksharding zal de kosten voor transacties op Layer-2 netwerken zoals Arbitrum (ARB) en Optimism (OP) aanzienlijk verlagen.

Proto-danksharding is een technologie waar al jaren naar wordt uitgekeken. Het is een belangrijke stap naar het verhogen van de schaalbaarheid van het Ethereum netwerk.

“Het is mooi om te zien dat jaren aan moeite eindelijk naar het Ethereum mainnet komen,” aldus Paritosh Jayanthi, een ontwikkelaar bij de Ethereum Foundation. Het precieze moment van de Dencun ‘hard fork’ upgrade is slot nummer 8.626.176 dat zal plaatsvinden op 13 maart om 14:55 uur Nederlandse tijd. 

Een slot is overigens een 12-seconde durende interval waarin een block gevormd kan worden op de Ethereum blockchain. Een slot kan ook leeg zijn als er geen block wordt gevormd. Slots en blocks zijn dus niet hetzelfde.

Proto-danksharding is de eerste versie van de overkoepelende technologie genaamd danksharding. Op termijn moet danksharding naast de Layer-2 oplossingen ook toegepast gaan worden op het Ethereum mainnet zelf. Deze stap is echter nog ver weg. 

Volgens de roadmap van Ethereum is na Dencun de volgende aanpassing van het netwerk de Prague/Electra upgrade. Deze upgrade moet Ethereum nodes helpen grotere hoeveelheden data op te slaan.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment