Cryptobedrijf onder vuur na grote connectie met Russische wapenhandelaar

Stefan de Graaf


Het Britse cryptobedrijf Copper Technologies heeft naar verluidt crypto activa ter waarde van in totaal meer dan 4,2 miljoen dollar overgemaakt naar een wallet die verband houdt met een Russische wapenhandelaar. De wapenhandelaar werd maanden later gesanctioneerd door de Verenigde Staten.

Vorig jaar meldde de Guardian dat Copper betrokken was bij een aandelenverkoop ter waarde van ruim 19 miljoen dollar, waarvan een door de VS gesanctioneerde Russische bankier profiteerde. Nu toont een analyse van het International Consortium of Investigative Journalists en the Guardian een verband tussen Copper en Jonatan Zimenkov, een in Israël geboren Russische staatsburger.


Bitcoin spot ETF’s groeien opnieuw enorm, koers reageert sterk

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Ruim 1.700 ETH overgemaakt

The Guardian meldde dat deze overdrachten, welke plaatsvonden in mei 2021, waren gedaan aan de 29-jarige Zimenkov. Op het moment van de transactie werden er geen sancties opgelegd aan Zimenkov. In plaats daarvan werden ze hem 19 maanden later opgelegd door de VS, omdat hij naar verluidt het Russische leger had geholpen bij de invasie in Oekraïne als onderdeel van het ‘Zimenkov-netwerk’. Dit netwerk werd geleid door zijn vader, Igor Zimenkov.

Het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën gaf aan dat het vermoedde dat het netwerk, inclusief Zimenkov, al enkele jaren operationeel was voordat de beperkingen werden opgelegd.

Via Etherscan blijkt dat Copper in mei 2021 meer dan 1.700 eenheden ethereum (ETH), ter waarde van meer dan 4,2 miljoen dollar, aan Zimenkov heeft overgedragen. Deze overdrachten vonden plaats via twee transacties op dezelfde dag, zo bleek uit gegevens van Etherscan.

Onduidelijke bedoelingen achter transactie aan Zimenkov

Volgens OFAC was het Zimenkov-netwerk betrokken bij verschillende activiteiten, waaronder deals met betrekking tot Russische cyberbeveiliging en de verkoop van helikopters in het buitenland. Daarnaast waren er pogingen om wapens te leveren aan een land in Afrika.

Het werd geïdentificeerd als onderdeel van een “netwerk voor het ontwijken van sancties” dat al enkele jaren actief was. Copper was tijdens de transactie niet betrokken bij enig wangedrag of schending van sancties of regelgeving.

De intentie achter de transactie blijft onduidelijk. Het adres werd vermeld in een aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Financiën in februari 2023, waarin de sancties tegen het Zimenkov-netwerk werden uiteengezet, waardoor het verband werd gelegd.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Trend: Amerikaanse sancties tegen Russische entiteiten

Na de invasie in Oekraïne hebben de VS sancties tegen de Russen uitgevaardigd om de militaire operaties van Rusland te verstoren en entiteiten te bestraffen die Rusland helpen bij het verwerven van wapens of die betrokken zijn bij het verwijderen van Oekraïense kinderen uit hun huizen.

Deze sancties omvatten het bevriezen van internationale reserves, het verbieden van de export van technologie, het in beslag nemen van jachten van oligarchen en het treffen van gevolgen voor de Russische olie-industrie.

Bovendien hebben de VS sancties opgelegd aan een Russisch cryptominingbedrijf om Moskou ervan te weerhouden de bestaande sancties te omzeilen die zijn opgelegd als gevolg van de invasie in Oekraïne.

Een voorzichtige ontwikkeling die wellicht duidelijk maakt waarom de Verenigde Staten zich, onder andere, actief betrokken hebben bij deze sancties tegen Zimenkov.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment