Crypto ter waarde van honderden miljoenen dollars al gestolen dit jaar

Stefan de Graaf


De crypto industrie staat nog in de kinderschoenen, wat ook zorgt voor heel veel oplichtingspraktijken. Uit een rapport van beveiligingsplatform Ummefi blijkt dat de sector in het eerste kwartaal van 2024 maar liefst $336 miljoen heeft verloren door hacks. Desondanks is het een daling van bijna 25% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Crypto hackers slaan hun slag

Twee projecten in het specifiek waren verantwoordelijk voor een groot deel van de ve49rliezen. Het cross-chain bridge protocol Orbit Bridge en het non-fungible token (NFT) spel Munchables zorgden voor 43% van de totale verliezen. Dit kwam door een hack van respectievelijk $81,7 miljoen en $62 miljoen.

De fondsen van Munchables werden echter binnen 24 uur hersteld nadat de hacker instemde de fondsen terug te sturen. In totaal werden de fondsen van 6 andere hacks ook hersteld. Daarmee is in totaal $73,9 miljoen terug naar hun eigenaren gestuurd.

Decentralized finance (DeFi) protocollen blijven het primaire doelwit van hackers. 100% van de fondsen werden via deze netwerken gestolen. Gecentraliseerde platforms, zoals Binance en Coinbase, hebben geen verliezen geleden.

Het is verder geen verrassing dat Ethereum (ETH) als grootste smart contract platform het meest werd aangevallen. De BNB Chain van Binance zag ook aanzienlijk veel hackpogingen. Samen waren deze netwerken verantwoordelijk voor 73% van de totale verliezen.

Noord-Korea gebruikt gehackte crypto’s voor wapenprogramma

In Noord-Korea opereert een van de meest beruchte crypto hackersgroepen, bekend als de Lazarus Group. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de via hacks verkregen cryptovaluta in het land wordt ingezet voor de ontwikkeling van zijn wapenprogramma.

De Lazarus Group heeft door de jaren heen miljarden aan crypto’s gestolen. De hackers maskeren de herkomst van hun fondsen door gebruik te maken van cryptomixers en geven de voorkeur aan gedecentraliseerde exchanges voor het witwassen van de opbrengsten.

Ondanks een toename in het aantal cyberaanvallen gelinkt aan Noord-Korea, toont een analyse van Chainalysis aan dat de totale waarde van de in 2023 gestolen cryptovaluta is gehalveerd vergeleken met het voorgaande jaar. De ontwikkelingen wijzen op verbeterde beveiligingsmaatregelen binnen de crypto industrie.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment