‘Crypto koning’ van FTX had geheime plannen om imago op te poetsen

Stefan de Graaf


Als je al wat langer in het crypto wereldje zit dan ben je vast op de hoogte van het FTX drama. In november 2022 stortte de voormalige cryptobeurs ineen en dit leidde tot een diepere en langer bear-markt dan voorzien.

De man achter deze ramp was Sam Bankman-Fried, ook wel bekend als SBF. In november van 2023 werd SBF veroordeeld voor meerdere serieuze overtredingen, waaronder fraude en samenzwering tot fraude.

Waar SBF ooit als de ‘messias’ van de crypto-industrie werd gezien, is van zijn goede reputatie helemaal niks meer over. Nieuwe documenten onthullen dat de voormalig CEO van FTX nog een plan had om zijn imago op te poetsen voordat hij veroordeeld werd.


Crypto ontbijt: cryptofonds beïnvloedt verkiezingen, Binance-zaak hervat

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

De geheime plannen van voormalig FTX CEO ‘SBF’

Na de implosie van FTX kreeg SBF als CEO alle schuld op zich. Terecht natuurlijk, maar hijzelf had goede hoop dat zijn reputatie nog te redden viel.

Een van zijn plannen was om in gesprek te gaan met Tucker Carlson, een beruchte en controversiële Amerikaanse televisiepersoonlijkheid. Volgens het plan zou SBF in dat gesprek naar buiten komen als Republikein en op deze wijze meer steun vergaren.

Een ander plan van SBF was in verband met sociale mediaplatformen. Volgens de documenten zou hij via sociale media zijn kant van het verhaal vertellen. Inclusief “de smerige details, over wat er was gebeurd achter de schermen, maar ook over de fouten van de advocaten”.

SBF overwoog ook om de schuld te geven aan een ‘woke agenda’, aan Alameda, het zusterbedrijf, en om anti-Binance berichten naar buiten te brengen

Aanklagers zijn nog niet klaar met oud “crypto koning”

Volgens de aanklagers getuigen al deze plannen enkel van de verregaande manipulatietechnieken die SBF overwoog.

Inmiddels zit SBF al achter slot en grendel en dit zal voorlopig ook wel zo blijven. De aanklagers maakten onlangs hun strafeisen bekend; ze eisen dat SBF maar liefst 50 jaar de gevangenis ingaat.

Op de piek van FTX was het crypto imperium $32 miljard dollar waard. Dit verdampte volledig en daarnaast verdween er $10 miljard aan klantentegoeden. Hoewel SBF altijd zijn onschuld volhield, getuigden meerdere voormalig collega’s tegen SBF. Deze medeplichtigen bekenden ook schuld.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment