Crypto-investeerders eisen 1 miljard dollar van Cristiano Ronaldo

Stefan de Graaf


De Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo ontving eerder deze week een aanklacht van een groep crypto-investeerders vanwege zijn rol in het promoten van Binance, ‘s werelds grootste cryptobeurs. Nu blijkt dat er een schadevergoeding van 1 miljard dollar is geëist ter compensatie van de geleden verliezen.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto misleiding

Middels een zogeheten class action-rechtszaak, ook wel een groepsvordering genoemd, spannen de beleggers Ronaldo voor het karretje.

De meervoudig Ballon d’Or winnaar ging medio 2022 een meerjarige deal aan met Binance om verschillende non-fungible token (NFT) collecties uit te brengen. Met zijn weerzinwekkende fanbase werden er grote successen geboekt, maar volgens de aanklagers was de promotie ‘’misleidend en onwettig’’. Ronaldo wordt ervan beschuldigd dat hij het ‘’aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten in samenwerking met Binance heeft bevorderd, ondersteund en/of er actief aan heeft deelgenomen’’.

De goedkoopste Ronaldo NFT kostte bij de lancering 77 dollar, maar momenteel is de waarde zo goed als volledig verdampt. Voor een schamele euro kun je al een dergelijke NFT bemachtigen. Fans voelen zich bedrogen en eisen nu via de rechtbank een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Omgerekend is dit zo’n 920 miljoen euro.

De aanklagers claimen bovendien dat Ronaldo’s promoties tot investeringen van andere niet-geregistreerde effecten op het platform van Binance heeft geleid. Ze beweren dat meer dan 100 miljoen Binance-gebruikers zijn blootgesteld aan Ronaldo’s advertenties, onder andere op TV en sociale media.

Ronaldo verantwoordelijk gesteld

Ronaldo zou zijn beroemdheid hebben geleend om investeringen te hypen, waardoor verkeer en investeerders naar het platform zijn gegaan.

De advocaat van de aanklagers, Adam Moskowitz, schreef dat Ronaldo aansprakelijk kan worden gesteld voor de geleden verliezen van de investeerders:

“De bindende wet … in het hele land, met betrekking tot massale promotie van cryptocurrency en niet-geregistreerde effecten werd onlangs verduidelijkt en teruggedraaid. Onder de nieuwe normen kunnen promotors zoals Cristiano Ronaldo, met een financiële prikkel voor zichzelf of voor het financiële voordeel van de emittent van de effecten (Binance), aansprakelijk kunnen worden gesteld onder de effectenwetgeving voor het gebruik van internet en sociale media voor massale werving van cryptocurrency.”

De advocaten van de aanklagers zijn van mening dat een forse schadevergoeding de enige weg is naar gerechtigheid voor de slachtoffers.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment