Crypto heeft gefaald als digitaal geld, centrale bankier deelt visie

Stefan de Graaf


Als het aan Ravi Menon ligt, dan heeft crypto de test als digitaal geld gefaald. Dat zegt de algemeen directeur van de centrale bank van Singapore in een speech tijdens het Singapore Fintech Festival.


📈 Bitcoin verdienen? Veilig thuis, geen technische kennis nodig!

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Crypto en 3 andere kanshebbers voor digitaal geld

Volgens de centrale bankier zijn er vier kanshebbers om het digitale geld van de toekomst te worden: privaat-uitgegeven cryptocurrencies, bankverplichtingen omgezet in tokens, goed gereguleerde stablecoins, en central bank digital currencies (CBDC’s), oftewel stablecoins uitgegeven door centrale banken.

Van deze vier zal crypto het echter niet worden, zegt Menon. Volgens hem hebben crypto de test niet doorstaan omdat “ze slecht presteren als ruilmiddel of waardeopslagmiddel, hun koersen onderhevig zijn aan scherpe schommelingen en veel crypto beleggers aanzienlijke verliezen hebben geleden.”

Alsof beleggers in traditionele aandelen geen aanzienlijke verliezen lijden. Overigens presteren crypto als bitcoin (BTC) dit jaar aanzienlijk beter dan de aandelenmarkten.

Een ander punt van kritiek van Menon is dat openbare blockchain-netwerken kampen met een gebrek aan verantwoordelijkheid, juridische onzekerheid en interoperabiliteitsproblemen, waardoor ze beperkt geschikt zouden zijn voor de wereldwijde infrastructuur voor digitale activa.

Stablecoins en CBDC plannen

Menon meldt dat de centrale bank van Singapore goed gereguleerde stablecoins wel als veelbelovend ziet, maar vooral als aanvulling op CBDC’s. Singapore staat bekend als een zogeheten crypto-hub, maar Menon ziet het eiland liever als hub voor alle digitale activa.

We zien regelmatig dat centrale bankiers die een CBDC willen uitbrengen, kritisch zijn over crypto. Zien zij crypto als een dreiging voor hun CBDC plannen?

Tot slot is de de centrale bank van Singapore, ook bekend als de Monetary Authority of Singapore (MAS), van plan een eigen initiatief te lanceren: Het Global Layer One (GL1) initiative. Menon zegt hierover:

“GL1 is bedacht als een wereldwijd publiek goed. Het zal naadloze grensoverschrijdende transacties vergemakkelijken en het mogelijk maken dat getokeniseerde activa verhandeld worden over wereldwijde liquiditeitspools terwijl aan relevante regelgevende eisen wordt voldaan.”

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment