Crypto-gigant reageert fel op kritiek van Deutsche Bank

Stefan de Graaf


In de wereld van crypto is stabiliteit een zeldzaam goed. Terwijl digitale munten zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) bekend staan om hun volatiliteit, zijn stablecoins ontwikkeld om een betrouwbare waardeopslag te bieden. Een van de meest bekende stablecoins is Tether (USDT), die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Echter hebben recente opmerkingen van Deutsche Bank twijfels opgeroepen over de stabiliteit van Tether. Dat heeft geleid tot een scherpe reactie vanuit het Tether-kamp.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Deutsche Bank waarschuwt over mogelijk falen van USDT

Deutsche Bank, een van ’s werelds grootste financiële instellingen, suggereerde dat Tether zou kunnen falen over langere tijd. De bank gaat zelfs uit van een “peso-achtige situatie.” Dat blijkt uit een onderzoekrapport van 7 mei. Het rapport is exclusief gericht op stablecoins. De analisten van de Duitse financiële grootmacht hebben het onder andere over de gefaalde stablecoin van Terraform Labs.

TerraUSD (USTC) stortte in 2022 ineen waarbij een bedrag van 40 miljard in rook opging. Het was voor de analisten reden genoeg om ook de stablecoin van het bedrijf Tether in twijfel te trekken. Het rapport bestaat uit een grootschalig onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat van de 334 valuta pegs (lanceringen van valuta) in de afgelopen 223 jaar, slechts 49 procent faalden. Dit allemaal binnen de levensduur van de valuta, wat neerkomt op ongeveer acht tot tien jaar.

Volgens de analisten zou een stablecoin, vooral in de crypto-industrie, te speculatief zijn. Dat zou uiteindelijk resulteren in het falen van de valuta’s.

“Hoewel sommige kunnen overleven, zullen de meeste waarschijnlijk falen, vooral vanwege het gebrek aan transparantie in stablecoin-operaties en de kwetsbaarheid voor speculatief sentiment”, schrijft de Deutsche Bank.

Tether woest op ‘misleidende beweringen’ Duitse Bank

Tether heeft echter snel gereageerd op de opmerkingen van Deutsche Bank, waarbij het bedrijf de suggestie van falen categorisch afwees. De opmerkingen van de bank miste volgens Tether “duidelijkheid en substantieel bewijs” en zo waren de aantijgingen berust op “vage beweringen in plaats van grondige analyse.

Het onderzoek en het bijbehorende rapport was de stablecoin-gigant ook niet over te spreken. Volgens Tether zouden de onderzoekers niet in staat zijn geweest om concrete gegevens te leveren om de beweringen te ondersteunen. De vergelijking met Terra sloeg ook nergens op, stelt Tether. Het is “misleidend en irrelevant voor de dicussie”, omdat het in geval van USDT niet gaat om een algoritmische stablecoin. De werking van de stablecoin zit namelijk bij beide coins heel anders in elkaar.

“Het in twijfel trekken van de geloofwaardigheid van een financiële instelling, vooral een met de staat van dienst van Deutsche Bank, lijkt ironisch. Deutsche Bank’s geschiedenis van boetes en straffen doet twijfels rijzen over haar eigen status om anderen in de industrie te bekritiseren”, sluit Tether in een statement af.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment