Crypto exchange ziet ex-CEO mogelijk 18 maanden in de cel verdwijnen

Stefan de Graaf


Changpeng Zhao, de voormalig ex-CEO van Binance die ook wel bekendstaat als ‘CZ’, gaat mogelijk 18 maanden de cel in. Een dergelijke veroordeling zou een fikse verschuiving betekenen van de houding tegenover crypto regulatie in de Verenigde Staten. 


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Crypto exchange Binance ‘nalatig’ volgens aanklagers

Amerikaanse aanklagers wijzen op de opzettelijke schending door Binance van de economische sanctiewetten van het land. Deze schending heeft geleid tot een van de grootste strafrechtelijke boetes in de Amerikaanse geschiedenis, die $4.3 miljard bedroeg. Ook vinden de aanklagers dat het bedrijf de weg heeft vrijgemaakt voor kwaadwillenden. 

“Alles bij elkaar genomen, gezien de aard en ernst van het wangedrag van Binance, [kwamen we tot de volgende conclusie.] Het was opzettelijk en geleid door leidinggevenden, met honderden miljoenen dollars aan gevolgen,” aldus de aanklagers.

Onder andere de mislukte registratie bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en het antiwitwasprogramma werden genoemd. Deze worden geacht het platform vatbaar te hebben gemaakt voor exploitatie. Het bleek dat transacties met aangewezen terroristische organisaties, waaronder Hamas, op het platform mogelijk waren.

CZ ziet fikse celstraf tegemoet, maar doet onder voor voormalige FTX-baas

De crypto community kijkt nauwlettend toe terwijl Changpeng Zhao zich voorbereidt op zijn veroordeling in april. Volgens de pleidooiovereenkomst ziet hij een mogelijke veroordeling van maximaal 18 maanden tegemoet. Dit zou een van de zwaarste straffen ooit zijn die een crypto CEO wordt opgelegd voor nalatig leiderschap. 

De straf doet anderzijds ver onder voor die van voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried. De verantwoordelijke voor een van de grootste financiële fiasco’s aller tijden werd schuldig bevonden aan alle zeven aanklachten die tegen hem waren ingediend. 

Het faillissement van FTX in november 2022, destijds gewaardeerd op $30 miljard, liet een zwart gat van $8 miljard aan klantentegoeden achter. Bijna direct werd duidelijk dat de ondergang van FTX de schuld was van SBF en zijn aanhangers. Dat zorgde ervoor dat nagenoeg de hele crypto-gemeenschap zich tegen hem keerde. De voormalige ‘crypto koning’ ziet nu een mogelijke celstraf van maximaal 115 jaar tegemoet.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment