Crypto exchange Bitfinex gehackt, maar topman weerlegt dit

Stefan de Graaf


Een hackersgroep genaamd FSOCIETY claimt de succesvolle hack van crypto platform Bitfinex, waar onder andere Bitcoin en Ethereum op worden verhandeld. De hackers claimen op hun darkweb website dat ze persoonlijke informatie van gebruikers hebben bemachtigd.  Deze zullen ze openbaar maken als er geen substantiële geldsom wordt betaald.

Het gaat in totaal om zo’n 2,5 TB aan gebruikersgegevens van zo’n 400 duizend gebruikers. Naast Bitfinex claimt FSOCIETY ook de hack van onder andere een universiteit en een consultancybureau.


Oprichter van grootste criminele crypto exchange ooit pleit schuldig

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Bitfinex CTO reageert

Bitfinex Chief Technology Officer (CTO) Paolo Ardoino reageert op de claim na het bericht dat het platform gehackt zou zijn. In een statement op social media platform X weerlegt Ardoino de claim dat de hackers toegang hebben gekregen tot gevoelige data: ‘’Lijkt nep’’, begint Ardoino zijn bericht.

‘’We zijn momenteel bezig met een diepgaande analyse van onze systemen, en tot nu toe hebben we geen inbraak gevonden. Van de informatie die we nu hebben, lijkt het erop dat de hackers de data vanuit andere en eerdere crypto inbraken hebben gehaald.’’ Aldus Ardoino in een statement op X.

Verder laat Ardoino weten dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken en dat alles veilig is. Ze blijven de situatie in de gaten houden, maar op dit moment is er geen inbraak.

Mogelijk andere intentie achter hack Bitfinex

Naast zijn eigen statement op X, deelt Ardoino ook een analyse van een veiligheidsonderzoeker die volgens hem verder ontkracht dat er sprake is van een hack. De onderzoeker, waarvan niet bekend is wie het is, zegt dat de reden voor de hack te maken heeft met het feit dat ze hiermee hun hackintool kunnen promoten. Dit systeem kunnen ze verkopen aan andere hackers. Het lijkt er dus op dat het een soort publiciteitsstunt is ter promotie van hun eigen hackingtool, aldus de veiligheidsonderzoeker.

Het is niet de eerste keer dat Bitfinex in verband wordt gebracht met een inbraak in hun systeem. In 2016 konden hackers een groot aantal bitcoins stelen door zo’n 2000 bitcointransacties te verplaatsen naar een eigen wallet. Hierdoor ging er uiteindelijk voor zo’n $70 miljoen aan Bitcoin verloren.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment