Crypto een nieuwe strategie van internationaal handelsblok BRICS

Stefan de Graaf


De vijf BRICS landen, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, hebben plannen voor een betalingssysteem dat gebruik maakt van blockchain technologie. Dit blijkt uit Russische nieuwsbronnen. Het economische blok probeert al langer hun positie in de internationale handel te versterken. De adoptie van blockchain moet hierbij een volgende stap zijn.


Cryptoreus wil verdienen aan de bitcoin ETF hype, lanceert nieuwe tak

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

BRICS gaat blockchain toepassen

BRICS probeert ook de afgelopen jaren minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. Zo voeren de landen onderling inmiddels veel transacties uit met de Chinese yuan. Blockchain technologie moet daarnaast dus voor een efficiënter betalingssysteem gaan zorgen.

“We geloven dat het creëren van een onafhankelijk BRICS betalingssysteem een belangrijk streven is voor de toekomst. Dit betalingssysteem zal gebaseerd zijn op de meest geavanceerde middelen zoals digitale technologie en blockchain. Het belangrijkste is dat het kosteneffectief is voor overheden en vrij van politieke agenda’s,”

Aldus een Russische woordvoerder. Het plan is niet enkel een visie die zich beperkt tot de vijf BRICS landen. Het uiteindelijke doel is een vernieuwd alternatief creëren voor het bestaande globale monetaire systeem. 

Amerikaanse dollar verliest invloed

De laatste tijd verliest de dollar aan aanhang in de wereld. Steeds meer landen, waaronder zelfs bondgenoten van de Verenigde Staten beginnen langzaam hun dollarreserves te verminderen. BRICS wil dolgraag deze leegte die de dollar achterlaat invullen en zodoende een grotere internationale invloed vergaren.

“Het werk om de Contingent Reserve Arrangement, vooral het gebruik van valuta’s anders dan de Amerikaanse dollar, te blijven ontwikkelen zal doorgaan.”

Aldus dezelfde Russische woordvoerder. De Contingent Reserve Arrangement (CRA) is een zogenaamd spaarpotje van de BRICS landen. Dit potje is gevuld met geldreserves in het geval lidstaten van BRICS financieel onder druk komen te staan. BRICS is dus de afgelopen tijd een weg ingeslagen waarbij deze reserves minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar.

Al met al grootste plannen van de BRICS landen dus. Het zal interessant worden om te zien hoe de rol van de Amerikaanse dollar op het globale toneel zich zal ontwikkelen. De BRICS landen lijken zich in ieder geval voor te bereiden op een gigantische monetaire verschuiving.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment