Crypto criminaliteit neemt aanzienlijk af ondanks stijgende koersen

Stefan de Graaf


In oktober konden de koersen van veel cryptomunten eindelijk weer flink stijgen. Meestal gaat dit gepaard met een toename aan fraude en diefstal, maar dat was ditmaal niet het geval.

In de maand oktober is het aantal gerapporteerde gevallen van criminaliteit in crypto juist aanzienlijk afgenomen. Volgens een rapport van CertiK, een blockchain-beveiligingsbedrijf, bedroegen de verliezen als gevolg van dergelijke incidenten in oktober zo’n $32,2 miljoen.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Criminaliteit in de cryptosector daalt

Het rapport van CertiK onthult dat de crypto-criminaliteit over de hele wereld is afgenomen. Gedurende oktober werden minder gevallen van hacks, phishing-aanvallen en andere frauduleuze activiteiten gemeld in vergelijking met voorgaande maanden.

Het aantal incidenten zag in de oktobermaand ook een verlaging. Het ging om 38 incidenten in de maand oktober, waarbij het maximale verlies per incident niet meer dan $7 miljoen was.

We zien een gestage afname in het aantal incidenten per maand. Zo kwam juli nog op  79 uit, augustus 66 en september 39. Deze dalende trend is een positief teken.

Crypto-exchanges ook doelwit

Vooral het aantal hacks is de afgelopen tijd flink afgenomen, meldt het rapport. In het verleden werden crypto-exchanges vaak getroffen door grootschalige hacks, wat leidde tot aanzienlijke verliezen onder beleggers en bedrijven.

Zo zag in september Mixin Network nog $200 miljoen in rook opgaan doordat een cloud serviceprovider werd gehackt. Oktober toont daarom een aanzienlijke daling in het aantal succesvolle hacks, wat een positief teken is voor de veiligheid van deze platforms.

CertiK rapporteert ook een afname in het aantal phishing-aanvallen. Deze vorm van cybercriminaliteit omvat het misleiden van gebruikers om hun gevoelige informatie, zoals private keys en inloggegevens, prijs te geven aan kwaadwillende actoren. In oktober waren er beduidend minder van dergelijke gevallen, wat mogelijk aangeeft dat gebruikers alerter zijn geworden op dergelijke bedreigingen.

Tot slot meldt Certik echter wel dat sociale mediaplatformen een grote toename zien in het aantal oplichtingen. Zo kon de Amerikaanse Federal Trade Commission meer dan de helft van de incidenten in de afgelopen 18 maanden koppelen aan sociale media, citeert CertiK.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment