Crypto beurs Binance aangeklaagd voor terrorismefinanciering van Hamas

Stefan de Graaf


De gevoelige situatie rondom Israël en Palestina betrekt nu ook de wereld van crypto.

Families van slachtoffers en gijzelaars van Hamas hebben namelijk Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, aangeklaagd.


Crypto bedrijf lanceert revolutionaire AI voor nieuwe traders

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Bitcoin beurs Binance beschuldigd van financieren terrorisme

De aanklacht is ingediend bij de rechtbank New York; de U.S. District Court of the Southern District of New York om precies te zijn.

De aanklacht vertegenwoordigt Amerikaanse burgers die direct getroffen zijn door de aanval van Hamas op 7 oktober 2023. Het gaat om burgers die “werden vermoord, verminkt, gegijzeld of anderszins gewond geraakt zijn door onuitsprekelijke terreurdaden,” aldus de aanklacht.

De aanklagers beweren dat Binance een cruciale rol heeft gespeeld in het faciliteren van financiële transacties naar Hamas en andere terroristische groeperingen in Israël. De slachtoffers klagen ook landen als Iran en Syrië voor het steunen van de aanslagen.

Advertisement
De rol van crypto in internationale conflicten

Volgens berichten van de Wall Street Journal zou de Palestijnse Islamitische Jihad ongeveer $93 miljoen in crypto ontvangen hebben tussen augustus 2021 en juni 2023, terwijl Hamas naar verluidt ongeveer $41 miljoen ontving.

Analysebedrijf Chainalysis suggereerde toen dat deze cijfers mogelijk sterk overdreven zijn. Ook analysebedrijf Elliptic zei dat het geen bewijs kon vinden voor deze bedragen.

Desalniettemin wordt Binance verantwoordelijk gehouden voor deze financiële stromen die naar verluidt verborgen werden gehouden voor Amerikaanse toezichthouders.

Kort na de aanslag op 7 oktober had Binance al meer dan 100 accounts bevroren waarvan het vermoedde dat ze banden hadden met Hamas of andere groeperingen die zijn bestempeld als terroristen.

Het is al een hele gevoelige en controversiële situatie in de regio die mensen splitst in voor- en tegenstanders.

Binance heeft vooralsnog niet gereageerd op de aanklacht. De situatie roept vragen op over hoe crypto exchanges met privacy om moeten gaan en het voorkomen van terrorismefinanciering en vooral hoe ze tussen de twee moeten balanceren.

Niet alleen in dit conflict is crypto betrokken. Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne werd ook veel crypto gedoneerd. Een deel daarvan ging naar Rusland, maar verreweg het grootste deel ging naar Oekraïne zelf.


Post Views: 15Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment