Crypto bedrijf eist €2,7 miljard van EU-land na gemaakte fouten

Stefan de Graaf


In januari van 2023 begon de overheid van Bulgarije een onderzoek naar crypto-bank Nexo, die terroristen van Hamas zou hebben geholpen met witwaspraktijken. Maar eind dit jaar is de overheid hiermee gestopt. Nexo eist naar verluidt een schadevergoeding, omdat het een hoop kansen is misgelopen.


Grote crypto belofte in campagne van Donald Trump

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Crypto bedrijf verdacht van witwassen

De Bulgaarse overheid beschuldigde Nexo er begin 2023 van dat het in november 2019 en februari 2021 een aan terrorismeorganisatie Hamas gelieerd individu zou hebben geholpen met het verplaatsen van USDT naar Binance. Nexo zelf probeerde dit te ontkrachten, waarvoor het zelfs met uitgebreide onderbouwing kwam. Eind 2023 trok de Bulgaarse Ministerie van Financiën de beschuldiging in wegens een gebrek aan bewijs.

Helaas was dit niet het enige conflict tussen Nexo en een overheid. Begin 2023 betaalde Nexo nog een boete van 45 miljoen dollar aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), omdat het (net als veel andere Amerikaanse crypto-bedrijven) de effectenwet zou hebben overtreden.

Nexo wil $3 miljard van Bulgaarse overheid

Maar als het aan Nexo ligt, is het geschil met de Bulgaarse ministerie nog niet opgelost. Dat schrijft Reuters, die inzage heeft gehad in bepaalde juridische documenten. De Zwitserse tak van het bedrijf, Nexo AG, claimt dat het door de aantijgingen een sponsordeal is misgelopen. Ook zijn plannen voor een beursgang in de Verenigde Staten vielen in het water.

Verder liep het bedrijf een hoop reputatieschade op en waren aandeelhouders de dupe van het misverstand. Daarom wil het bedrijf 3 miljard dollar als vergoeding van de Bulgaarse overheid.

De documenten zijn volgens de zakenkrant ingediend bij de International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) van de World Bank. De klacht heeft immers betrekking op een maatregel van een overheid.

Voor een financieel bedrijf is dat niet zo bijzonder, het instituut is speciaal opgericht om dit soort conflicten op te lossen. Wél bijzonder is dat Nexo een crypto-bedrijf is. Het is de eerste keer dat zo’n soort bedrijf bij deze organisatie aanklopt.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment