Coinbase hervat na negen maanden de handel van XRP in New York

Stefan de Graaf


De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase heeft onlangs aangekondigd dat het voor gebruikers in New York weer mogelijk is om XRP te kunnen verhandelen. De handel heeft in totaal meer dan negen maanden stilgelegen.

De Chief Legal Officer van Coinbase, Paul Grewal, heeft via een post op X laten weten dat Coinbase al langere tijd met de staat New York in gesprek is geweest om de handel van XRP in de staat weer mogelijk te maken. “We hebben naar jullie geluisterd en het voor elkaar gekregen.” We kunnen aankondigen dat we weer terug zijn,” aldus Grewal.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Juridische uitdagingen en re-listing XRP

Er is een periode van veel commotie vooraf gegaan aan de hervatting van de handel van XRP. Sinds de rechtszaak die door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in 2022 werd aangespannen tegen Ripple Labs, heeft de handel van XRP op veel Amerikaanse beurzen stilgelegen.

Rechter Analisa Torres bracht daar in 2023 na lang wachten verandering in. Zij oordeelde dat secundaire verkopen van XRP niet als security (effecten) konden worden beschouwd. Die uitspraak leidde ertoe dat Coinbase en andere beurzen vanaf toen de handel in XRP opnieuw beschikbaar konden stellen.

XRP-rechtszaak

Dat was niet direct het geval in veel rechtsgebieden in de Verenigde Staten, waaronder dua in de staat New York. Het is in de staat New York erg lastig om als beheerder van klantentegoeden te mogen opereren. Daarvoor moeten cryptobedrijven voldoen aan zeer strenge eisen en in het bezit zijn van een zogenaamde BitLicense. Dit is een van de moeilijkste en duurste operationele licenties in de VS.

Het New York Department of Financial Services (NYDFS) verwijderde in 2023 Ripple Labs van hun lijst, de zogenaamde “Greenlist”, van goedgekeurde bedrijven voor het beheren van klantentegoeden. Als gevolg hiervan was Coinbase genoodzaakt de handel in XRP stil te leggen.

XRP is via Coinbase sinds 2019 beschikbaar in de VS. Hoewel de handel een jaar na de SEC-rechtszaak dus weer werd hervat in grote delen van de VS, bleven de beperkingen voor New Yorkse gebruikers tot nu toe van kracht. Daar is nu verandering in gekomen.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment