Celsius herrijst, gaat miljarden terugbetalen en start bitcoin mining

Stefan de Graaf


Na 18 maanden is het Celsius Network (CEL) gelukt om een doorstart te maken. Anderhalf jaar geleden vroeg het crypto leenbedrijf faillissement aan en sloot het zijn deuren voor klantopnames.

Met de succesvolle afronding van de faillissementsprocedure kondigt Celsius ook het terugbetalen van de schuldeisers aan alsmede de oprichting van een nieuwe bitcoin (BTC) mining-bedrijf.


Cruciale crypto-rechtszaak kan de toekomst van de hele industrie bepalen 

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Celsius overleeft faillissement, gaat $3 miljard terugbetalen en richt bitcoin bedrijf op

De reis van Celsius door de faillissementsprocedure was geen gemakkelijke. Het bedrijf werd geconfronteerd met een gat van $1,2 miljard terwijl oprichter en voormalig CEO Alex Mashinsky werd beschuldigd van fraude.

Desondanks is het bedrijf erin geslaagd een akkoord te bereiken met de Amerikaanse autoriteiten. Het treft een schikking van maar liefst $4,7 miljard, een plan voor herstructurering, de oprichting van een mining-bedrijf en het terugbetalen van crediteuren.

Celsius belooft meer dan $3 miljard terug te betalen aan de crediteuren in de vorm van crypto en fiatvaluta. Daarnaast krijgen de crediteuren een aandeel in het nieuwe mining-bedrijf genaamd Ionic Digital. 98% van de crediteuren heeft met dit plan ingestemd.

De $3 miljard wordt verdeeld via platforms als PayPal en Coinbase. Ionic Digital wordt beheerd door Hut 8 onder leiding van CEO Matt Prusak. Het moet een nieuwe inkomstenbron worden voor de schuldeisers.

Advertisement
Crypto leenbedrijf moet vertrouwen van klanten nu terugwinnen

Als leenbedrijf staat Celsius nu voor de grote uitdaging om het vertrouwen van de gemeenschap te herstellen en het vertrouwen van zijn klanten terug te winnen.

“Iedereen ging ervan uit dat Celsius volledig zou verdwijnen, net als de andere crypto geldverstrekkers die rond dezelfde tijd failliet gingen.

Onze uittreding uit het faillissement is het hoogtepunt van een buitengewone teaminspanning,” aldus David Barse en Alan Carr, leden van een speciaal bestuur dat Celsius door het faillissement loodste.

Er blijven echter vragen over de levensvatbaarheid van het bedrijf voor de lange termijn. Dat hangt mogelijk ook af van de lopende rechtszaken en claims tegen partijen als Alameda Research en Three Arrows Capital, die ook in 2022 ten onder gingen.

De CEL token is het afgelopen jaar met nog zo’n 70% gedaald naar de huidige prijs van $0,173. In 2022 daalde de token zelfs met meer dan 80%. De prijs ligt nu 98% onder de all-time high van $8 uit 2021.

Voormalig CEO Mashinsky wordt onder andere aangeklaagd voor fraude. Hij is momenteel op borg van $40 miljoen in afwachting van zijn rechtszaak in september dit jaar.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment