Cardano-oprichter opent het vuur op Bitcoin met keiharde feiten

Stefan de Graaf


Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA), heeft kritische opmerkingen gedeeld over de begindagen van Bitcoin (BTC). Hij reflecteert op de grote mate van centralisatie die Bitcoin kende na zijn oprichting. Ook Bitcoin-maximalisten, individuen die overtuigd zijn van de waarde en superioriteit van Bitcoin ten opzichte van andere crypto, worden niet gespaard door Hoskinson.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Bitcoin’s gecentraliseerde start

Hoskinson deelde zijn kritiek over Bitcoin in een recente YouTube-video van 1 december. De CEO van Input Output Global (IOG), het bedrijf achter de ontwikkeling van Cardano, legt uit dat het Bitcoin netwerk na zijn lancering extreem gecentraliseerd was. Hij vertelt namelijk dat Satoshi Nakamoto, de pseudonieme oprichter van Bitcoin, in het begin de volledige controle had over de blockchain.

Satoshi Nakamoto minede op 3 januari 2009 het allereerste transactieblok, ook wel het ‘Genesis block’ genoemd. Hierna waren er nog geen andere miners die met rekenkracht wiskundige puzzels op probeerde te lossen in ruil voor BTC-beloningen. Satoshi Nakamoto had dus de volledige zeggenschap over het netwerk, wat uiteraard haaks staat op het begrip decentralisatie waar Bitcoin nu veelal voor wordt geprezen.

Hoskinson zei onder andere het volgende:

“Een deel van de bitcoin die werd uitgegeven via het mining-proces werd op een volledig gecentraliseerde manier gedaan, omdat slechts één actor ze minede en volledige controle had over het netwerk en op elk moment willekeurige beslissingen had kunnen nemen om het netwerk op welke manier dan ook te veranderen.”

Ook Bitcoin-maximalisten worden bekritiseerd door Hoskinson, met name vanwege hun beperkte en vaak hypocriete denkwijze. Hij hekelt hun gebrek aan bereidheid om te erkennen dat andere projecten, zoals Bitcoin in het begin, een centralisatiefase kunnen doormaken voordat ze decentraliseren.

Ook huidige staat Bitcoin netwerk wordt bekritiseerd

Eerder deze week deelde Hoskinson ook al een sneer uit naar Bitcoin, ditmaal gericht op de huidige centralisatiegraad. ‘’Als je drie verschillende entiteiten dagvaart en aanvalt, kun je een 51%-aanval op Bitcoin uitvoeren, omdat dat de manier is waarop de rekenkracht werkt’’, aldus Hoskinson.

Hij vindt het dan ook allerminst merkwaardig dat BTC een ”complete pass’’ krijgt van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) als het gaat om de vraag of Bitcoin voldoende gedecentraliseerd is niet om als een effect te worden beschouwd.

Post Views: 68Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment