Bored Ape NFT-maker wint bin historische rechtszaak

Stefan de Graaf


Yuga Labs, bekend van de Bored Ape Yacht Club (BAYC), heeft onlangs een significante juridische overwinning behaald. Kunstenaars Ryder Ripps en Jeremy moeten van de rechter bijna $9 miljoen betalen aan Yuga Labs wegens het schenden van auteursrecht over de bekende BAYC NFT’s.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Juridische NFT-strijd escaleert

De oorspronkelijke aanklacht van Yuga Labs tegen Ripps en Cahen draaide om het schenden van auteursrechten door het creëren van ongeautoriseerde versies van Bored Ape Yacht Club NFT’s. Ripps en Cahen lanceerden in mei 2022 de Ryder Ripps BAYC (RR/BAYC) collectie, wat leidde tot een rechtszaak. Aan het einde van 2022 sleepte Yuga Labs het tweetal voor de rechter en nu, meer dan een jaar later, is er eindelijk een uitspraak.

De collectie van het tweetal had veel weg van de originele BAYC NFT’s, die een tijdje terug razendpopulair waren en enorm in waarde stegen. De gelijkenissen gingen te ver, vond Yuga Labs.

Naast de financiële compensatie zijn Ripps en Cahen bevolen om eventuele RR/BAYC NFT’s die zij bezitten te vernietigen of over te dragen aan Yuga Labs voor vernietiging. Bovendien verplicht de uitspraak hen tot het overdragen van alle aan RR/BAYC NFT’s gerelateerde sociale media-accounts en de smart contracts, wat de controle van Yuga Labs over hun merk versterkt.

NFT plagiaat

De uitkomst van deze zaak schept een belangrijk precedent voor toekomstige geschillen over intellectuele eigendom binnen de NFT- en bredere crypto-wereld. Deze zaak toont aan hoe belangrijk het is voor creators en investeerders om de juridische aspecten van digitale eigendomsrechten te begrijpen en te respecteren.

Deze rechtszaak tussen Yuga Labs en Ryder Ripps en Jeremy Cahen is tegelijkertijd ook een waarschuwingsschot voor iedereen in de NFT-wereld over het belang van auteursrecht. Het schaamteloos kopiëren van een populaire collectie, en daar grof geld aan verdienen, kan dus niet zomaar, stelt de rechter hier.

Ondertussen hebben Ripps en Cahen al aangekondigd dat zij in beroep zullen gaan tegen de uitspraak van de rechter. De zaak zal dus nog een staartje krijgen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment