Bitcoins op exchanges steeds schaarser, onderzoek toont gevolgen

Stefan de Graaf


De bitcoin koers was de afgelopen paar weken getuige van de grootste stijging sinds begin dit jaar. On-chain analyseplatform Glassnode zag het al lang en breed aankomen. In een onderzoeksrapport constateert het bedrijf dat de stijging in feite een enorme supply squeeze is, en wat we de komende tijd kunnen verwachten.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Bitcoin supply hard gekrompen

In het wekelijkse rapport The Week On-chain constateert Glassnode dat de hoeveelheid BTC die op crypto exchanges te vinden is al sinds maart van 2020 daalt. De crash als gevolge van de pandemie blijkt een keerpunt te zijn geweest, want vóór die tijd nam de ‘supply’ al jaren gestaag toe.

Tegelijkertijd is het aantal coins in de wallets waarvan bekend is dat ze ook weer naar exchanges worden verzonden eveneens aan het krimpen. Dat betekent dat investeerders steeds vaker bereid zijn om al hun coins voor een langere periode vast te houden. Zodra bitcoin-wallets langer dan 155 dagen inactief zijn, zet Glassnode deze adressen namelijk in de categorie ‘long-term holder’.

Dit nieuws komt overeen met het rapport van vorige week, toen bleek namelijk dat long-term holders nog nooit zoveel BTC hebben gehad. Na maart van 2020 is de vraag naar bitcoin custodians enorm toegenomen. Grayscale’s bitcoin-trustfonds GBTC en andere ETF-achtige fondsen vallen hier ook onder. In veel gevallen zijn de coins van deze diensten ook illiquide en zijn dus niet zomaar te verkopen.

Bitcoin halving kan tweede supply shock veroorzaken

Glassnode suggereert dat de supply squeeze door zal zetten, want naar schatting vindt halverwege april 2024 de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dit betekent dat miners letterlijk maar de helft van de BTC ontvangen bij het minen van een block op de blockchain. Als de vraag van lange termijnhouders gelijk blijft, dan betekent dat het aanbod nog verder zal dalen.

Sinds begin dit jaar hebben miners ongeveer 1 miljard dollar in de vorm van BTC ontvangen. Na de eerstvolgende halving ligt dit bedrag bij de huidige koers dus rond de 500 miljoen dollar.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment