Bitcoins nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging

Stefan de Graaf


De bitcoin koers bereikte deze week een nieuwe all-time high rond de 70.000 dollar. Daarmee zijn we voorzichtig boven het vorige koersrecord uitgebroken. Langzamerhand stijgt bitcoin op het moment van schrijven weer naar de $70.000, en als het verleden een goede raadgever is voor de toekomst, dan kunnen we ons opmaken voor meer stijgingen.

Op basis van de onderstaande grafiek kunnen we stellen dat een nieuwe all-time high nooit bearish is geweest voor bitcoin, maar altijd het begin van een lange bullmarkt markeerde.

Afbeelding
Bron: Caleb Franzen/Twitter

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Worden de rendementen van bitcoin altijd minder?

Hoewel bitcoin van cyclus tot cyclus afnemende rendementen kende, staat de markt er ditmaal anders voor. We hebben namelijk nu de spot bitcoin-ETF’s en dat die het verschil maken blijkt uit het feit dat de bitcoin koers voor het eerst een pre-halving all-time high wist te bereiken.

Het is lastig te voorspellen wat het precieze effect van de spot bitcoin-ETF’s op de bitcoin koers zal zijn. Elke cyclus komt het rendement lager uit dan de vorige cyclus, maar mogelijk dat de ETF’s dat veranderen.

In 2021 wist bitcoin vanaf de oude all-time high van 20.000 dollar tot 69.000 dollar te stijgen waarmee de digitale munt 3,475x over de kop ging.

Als we dat rendement plakken op het vorige record van $69.000, komen we op een potentiële nieuwe all-time high uit van 69.000 x 3,475 = 239.775 dollar.

Dat lijkt op dit moment een onrealistisch target, maar bitcoin heeft in het verleden gekkere dingen gedaan. Het grote verschil tussen het huidige bitcoin en die van voorgaande cycli, is dat de digitale munt momenteel een gevestigde naam is binnen de financiële wereld.

De veranderende status van bitcoin

De gigantische ETF-instromen zijn op zichzelf al bullish voor bitcoin en drijven momenteel de koers op. Het belangrijkste is wellicht de veranderende status van bitcoin binnen de financiële wereld. Vergeet niet dat BlackRock de machtigste financiële instelling ter wereld is en dat zijn CEO Larry Fink wordt gezien als de belangrijkste man binnen die wereld.

Hij riep gisteren maar weer eens op Fox Business dat bitcoin de moderne, digitale versie van goud is. Het narratief rondom bitcoin is onbetwistbaar aan het veranderen. Waar mensen tijdens vorige bullruns alleen bij crypto-beurzen terecht konden, is het nu mogelijk via de ETF’s te investeren.

Daarnaast hebben we natuurlijk nog MicroStrategy dat om de zoveel tijd honderden miljoenen weet te lenen om nieuwe bitcoin te kopen, schuift Tether 15 procent van zijn winsten richting bitcoin en kiezen steeds meer mensen ervoor om in bitcoin te sparen.

Dit kan in theorie weleens de meest succesvolle bullrun ooit worden voor bitcoin. Waar ons dat gaat brengen weet natuurlijk niemand, maar duidelijk is wel dat alles er fundamenteel nooit beter voorstond dan vandaag.

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Bijna 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.


Post Views: 67

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment