Bitcoin schiet omhoog, maar waarom eigenlijk?

Stefan de Graaf


De bitcoin koers schoot gisteren omhoog na de bekendmaking van de nieuwe Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). Voor het eerst in 2024 kwam de CPI geheel volgens de verwachting binnen en dat stemde de markt blijkbaar optimistisch over snelle(re) renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Waarom steeg de bitcoin koers zo extreem?

Dat neemt niet weg dat het vreemd is voor de bitcoin koers om op basis van deze data zo extreem te stijgen. Wat is hier aan de hand? In principe is de CPI met 3,4% en de kerninflatie met 3,6% nog steeds veel te hoog voor de Amerikaanse centrale bank om aan renteverlagingen te denken.

Wat dat betreft is het als eerste belangrijk om te beseffen dat we er nog niet zijn. Voor nu kunnen alle ogen langzaam op 31 mei gericht worden. Dan staat namelijk de PCE inflatiemeter op het programma en dat is de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank.

Nu er nog geen grote angst voor een recessie is, zal zwakke data van de Amerikaanse arbeidsmarkt ook bullish zijn voor de bitcoin koers. Waarom? Omdat dat in theorie ook snellere renteverlagingen veroorzaakt.

Image

Wat mensen gisteren gemist hebben door de focus op de inflatie zijn de verkoopresultaten in de Amerikaanse detailhandel. De voor inflatie gecorrigeerde versie van deze cijfers liet een daling van 0,7% zien voor deze indicator.

Dat levert weer een stukje zwakte voor de economie op, waardoor de rentes mogelijk sneller dalen.

Twee renteverlagingen in 2024?

Na de inflatiedata van gisteren zet de markt in op twee renteverlagingen voor het jaar 2024. Zij verwachten dat de rente in december eindigt op 4,75% – 5,00% en zien zelfs een kans van 28,9% op een derde renteverlaging.

Daarmee zien we het pessimisme langzaam uit de markt verdwijnen, want op 16 april waren de verwachtingen nog heel anders. Destijds was er een kans van 11,7% op geen renteverlagingen in 2024. Die kans ligt nu nog maar op 6,4% volgens de markt.

Het verbeteren van die verwachtingen draagt bij aan het opwaartse momentum dat bitcoin nu te pakken heeft. We moeten het echter niet overdrijven, want de inflatie moet echt nog omlaag voor de Amerikaanse centrale bank om de rente te verlagen.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment