Bitcoin-oprichter was bewonderaar van Ripple, oude e-mails duiken op

Stefan de Graaf


Een recent opgedoken email uitwisseling tussen Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van bitcoin (BTC), en Martti ‘Sirius’ Malmi, een vroege bitcoin-ontwikkelaar, werpt een interessant licht op de vroege dagen van de koning der cryptocurrencies. Nakamoto sprak in de mails zelfs zijn bewondering uit voor Ripple (XRP), een project dat destijds nog in de kinderschoenen stond en al blijk gaf van potentieel om het financiële landschap te veranderen.

Oude e-mails van Bitcoin-ontwikkelaars

De opgedoken e-mails stammen uit de periode van 2009 tot 2011. Destijds was Bitcoin alleen bekend onder een buitengewoon kleine kring van mensen, voornamelijk ontwikkelaars. Ook Ripple werd in deze periode uitgedacht. Niet geheel verrassend waren Bitcoin-ontwikkelaars ook op de hoogte van wat er aan de kant van Ripple gebeurde.

Ripple’s unieke benadering van een gedecentraliseerd systeem in digitale transacties, in tegenstelling tot traditionele crypto die afhankelijk zijn van een centrale autoriteit, trok Nakamoto’s aandacht. “Wat betreft vertrouwensystemen is Ripple uniek in het verspreiden van vertrouwen in plaats van het te concentreren,” merkte hij op. De grote Satoshi Nakamoto was dus behoorlijk geïnteresseerd in wat uiteindelijk XRP zou worden.

Deze onthullingen komen te midden van een lopende juridische strijd in het Verenigd Koninkrijk over de ware identiteit van Satoshi Nakamoto. De Australiër Craig Wright heeft herhaaldelijk geclaimd Nakamoto te zijn, zonder sluitend bewijs te leveren. De rechtszaak werd uiteindelijk aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA), om voor eens en altijd Wright de mond te snoeren en te voorkomen dat hij meer schade aanricht.

Nu komen tijdens deze rechtszaak dus stokoude e-mails naar boven tussen ontwikkelaar Malmi en Nakamoto. Een uitermate interessante kijk in de vroege dagen van het Bitcoin netwerk. Malmi deelde zijn contact met Nakamoto op X:


Bitcoin-bedrijf deelt topresultaten, investeerders zeer enthousiast

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Nakamoto was bewonderaar van XRP

De samenwerking tussen Nakamoto en Malmi ging behoorlijk ver. Malmi was van de eerste programmeurs die nauw samenwerkte met Nakamoto. Hij kreeg administratieve privileges op de Bitcoin.org-website en speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Bitcoin. Uiteindelijk stapte Malmi, net als Nakamoto zelf, terug uit de ontwikkeling van Bitcoin. Deze beslissing van zowel Malmi als Nakamoto weerspiegelde een gedeelde overtuiging dat bitcoin zich had ontwikkeld tot een volwassen entiteit, klaar om de wereld te veranderen.

Nu zijn we vele jaren later en kunnen we voorzichtig stellen dat de missie van Nakamoto en Malmi voor een groot deel is gelukt. Zelfs Ripple, dat destijds door Nakamoto als ‘interessant’ werd bestempeld heeft grote successen behaald. 


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment