Bitcoin op recordhoogte, maar waar blijft de kleine investeerder?

Stefan de Graaf


De bitcoin koers maakt momenteel all-time high na all-time high, maar alles wijst erop dat de kleine investeerders nog moeten instappen. Het lijkt erop dat grote investeerders via de ETFs de markt domineren en dat zal de gemiddelde particulier die nog moet instappen langzaam zenuwachtig maken.

De onderstaande grafiek toont hoe het aandeel van kleine investeerders in de open interesse op de futuresmarkt nog minimaal is vergeleken met eerdere bullruns.

Image


Bitcoin ETF’s staan op de vooravond van “nog grotere” kapitaalgolf

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Kleine bitcoin investeerders blijven aan de zijlijn?

In 2020 waren kleine investeerders nog goed voor 40 procent van de open interesse op de futuresmarkt. Dat percentage bleef tijdens de bullrun in ieder geval boven de 10 procent en zag een piek tijdens de all-time high van november 2021.

Sindsdien hing de open interesse van kleine investeerders rond het nulpunt en dat is tot op heden nog niet veranderd.

In theorie maakt dat het mogelijk voor bitcoin om nog wat extra raketbrandstof te verzamelen, zodra deze investeerders besluiten om toch in te stappen. Wanneer dat precies gebeurt is lastig te voorspellen.

Waarom stapt het retail-publiek niet in?

Je zou bij een all-time high verwachten dat mensen het geloof weer krijgen, maar ditmaal lijkt alles anders. Misschien had het grote publiek gehoopt op correcties, die we nog niet echt hebben gezien. Daardoor kan het gevoel ontstaan dat men “de boot gemist heeft.”

Mogelijk stappen ze pas weer in als de bitcoin koers richting de 100.000 dollar gaat, wat de volgende grote mijlpaal lijkt voor de digitale munt.

Een andere mogelijke verklaring is dat particulieren toch meer geraakt zijn door de inflatie dan iedereen denkt. We moeten niet vergeten dat de inflatie de afgelopen jaren extreem hoog was en ook nu nog ver boven het target van centrale banken ligt.

Dat neemt uiteraard een hap uit het vermogen van particulieren om te investeren. Daarbij helpen de hoge rentes ook niet mee om de situatie te vergemakkelijken. Zodoende kan dit weleens een cyclus zijn waarbij de kleine belegger wat minder aanwezig is op de markt.


Post Views: 115

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment