Bitcoin mogelijk in gevaar, dalende olieprijzen voorspellen onheil

Stefan de Graaf


De olieprijzen blijven maar dalen en hebben opnieuw een lokaal dieptepunt weten te noteren… de prijs van het zwarte goud bungelt momenteel rond het niveau van de eerste helft van het jaar en daarmee slaagt de OPEC+ alliantie er niet in om een bodem onder de prijzen te plakken.

De olie-industrie zit duidelijk in de problemen, maar wat is hier de oorzaak van en wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Bron: Bloomberg

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Waarom blijft de olieprijs dalen?

De OPEC+ landen proberen uit alle macht hun productie te verlagen om te voorkomen dat de prijs van het zwarte goud blijft dalen. Maar ondanks verwoede pogingen, gaat het niet goed met de oliekoers.

Dat lijkt ook het gevolg van de gigantische productie van de Verenigde Staten, waardoor de exporten vanuit Amerika toenemen en handelaren steeds sceptischer worden over het vermogen van OPEC+ om de marktprijs te bepalen.

Voor de strijd van de Amerikaanse centrale bank tegen de inflatie is dit een positieve ontwikkeling, maar is er mogelijk ook meer aan de hand…?

Waarom de dalende olieprijzen mogelijk cruciaal zijn voor de bitcoin koers

De andere kant van de medaille is dat de dalende olieprijzen weleens een cruciaal stukje informatie kunnen zijn voor investeerders in risico-assets (waaronder bitcoin). De dalende olieprijzen kunnen namelijk ook weleens het gevolg zijn van een dalende vraag naar het zwarte goedje.

In deze grafiek zien we namelijk niet alleen de dalende olieprijzen, maar ook de gezondheid van de wereldwijde industrie (blauwe lijn). De grootste verbruiker van olie, die wereldwijde industrie, zit momenteel in de problemen en dat lijkt de vraag naar olie te verminderen.

De wereldwijde industrie zit al ~15 achtereenvolgende maanden in een contractie (krimp). Tot die situatie verbetert is een deel van de conclusie dat de wereldwijde economie mogelijk in de problemen zit.

Zo is het goed mogelijk dat de dalende olieprijzen een recessie-signaal zijn, wat het ook niet vreemd maakt dat de verwachtingen over een eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank in januari (12%) en maart 2024 (57%) toenemen.

Een recessie zou niet goed zijn voor de bitcoin koers (op de korte termijn), maar het is nog maar de vraag in hoeverre dat het enthousiasme over de Spot Bitcoin ETF kan tegenhouden.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment