Bitcoin mining industrie leert, expert verwacht minder faillissementen

Stefan de Graaf


De afgelopen bearmarkt hakte er flink in bij Bitcoin (BTC) miners. De bearmarkt pakte namelijk een stuk langer en dieper uit dan verwacht. Als gevolg zagen meerdere Bitcoin miners zich in 2022 gedwongen een faillissement aan te vragen. Maar dit zal deze cyclus weleens anders kunnen zijn. Dit zegt Asher Genoot, de CEO van bitcoin miner Hut 8.

Bitcoin miners hebben de zaken beter op orde

Asher zegt in een interview met Bloomberg dat de reden voor de reeks faillissementen in 2022 onder andere te maken had met onverwacht hoge energie kosten. Ook waren veel miners ‘overleveraged’. Ze liepen dus te grote financiële risico’s.

“Een grote reden die in 2022 tot veel faillissementen leed in de mining sector, en tot een opschudding van assets leed, was leverage. Veel bedrijven groeide terwijl ze grote leningen hadden. Die schulden konden niet worden betaald toen BTC in 2022 daalde en de energieprijzen omhoog gingen,”

Aldus Genoot, die zegt dat de situatie inmiddels anders is. Bitcoin miners maken in tegenstelling tot 2021 en 2022 minder gebruik van leningen, en bouwen meer op schulden-vrij kapitaal. Ook zegt Genoot dat de dynamiek binnen de sector na de halving sterk zal veranderen en dat miners meer zullen gaan fuseren of andere bedrijven zullen overnemen.

De bitcoin halving komt eraan

Na de Bitcoin halving zal de mining sector een stuk selecter worden. Voor kleine miners zal het moeilijker worden om de productiekosten per bitcoin te drukken. Voor grotere partijen die op een grotere schaal opereren is dit over het algemeen makkelijker.

Over een paar weken, op 20 april tijdens block 840,000, zal de halving plaatsvinden. De beloning voor miners zal dan halveren van 6,25 BTC naar 3,125 BTC per geproduceerd block.

Historisch gezien trapt de halving de laatste explosieve fase van de bitcoin bullrun af. Maar niet alleen voor investeerders is de halving spannend. Vooral voor miners is het een spannende periode. Alleen de bedrijven die het best voorbereid zijn zullen ongehavend uit de strijd komen.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders presenteert een spannende quiz over alles wat er in cryptoland gebeurde in maart. Doe mee op 4 april vanaf 13:00 uur en maak kans op 1 miljoen BONK, 25 XRP of andere fantastische crypto-beloningen. Volg ons op Instagram en doe op 4 april vanaf  13:00 mee met de crypto quiz.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment