Bitcoin miner bron van controverse: is dit een pump-and-dump?

Stefan de Graaf


Het gaat de afgelopen maanden erg goed met bitcoin miners. De bitcoin koers is sinds september bijna verdubbeld, en veel miners zijn hard aan het uitbreiden. Maar een het onderzoeksbureau JCapital is minder optimistisch over de beursgenoteerde miner Hut 8. Dit bedrijf zou een zogeheten pump-and-dump van zijn aandeel aan het voorbereiden zijn.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin miner crasht: pump-and-dump in aantocht?

JCapital is een activistisch marktonderzoeksbureau dat zich over het algemeen richt op bedrijven waar wat mee aan de hand is. Nu is Hut 8 aan de beurt, één van de grootste beursgenoteerde bitcoin miners ter wereld. Volgens Yahoo Finance heeft het momenteel een marktwaarde van ruim 580 miljoen Amerikaanse dollar.

In een op donderdag gepubliceerd onderzoeksrapport stelt het bedrijf dat het één en ander aan de hand lijkt te zijn met Hut 8. Het bedrijf is onlangs namelijk gefuseerd met US Bitcoin Corp (USBTC), dat werd gerund door enkele individuen die in het verleden verschillende juridische problemen hebben gehad.

Ook heeft USDBTC in zijn korte bestaan twee leningen niet terug kunnen betalen, en heeft het twee boetes gekregen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Verder blijkt dat USDBTC’s belangrijkste bedrijfsonderdeel, dat het had overgenomen van het failliete Compute North, nooit volledig heeft benut. De mininglocaties zouden namelijk niet genoeg stroom en snel internet krijgen, wat van groot belang is voor een bitcoin miner. USBTC was bovendien de enige die Compute North op wilde kopen.

Verder blijkt dat de oprichters het grootste deel van hun aandelen nooit in een ‘lock-up-periode’ hebben gezet, waarin ze deze niet mogen verkopen. Volgens JCapital is de kans groot dat Hut 8 een ‘pump-and-dump’ aan het voorbereiden is, waarbij het zijn eigen aandelen in korte tijd op de markt zal verkopen en investeerders dus achterlaat met de overgebleven aandelen. De koers van Hut 8 (beurssymbool: HUT) is na de onthulling van het rapport met zo’n 34% gedaald.

Criticus sust paniek omtrent Hut 8

Het rapport is met 45 pagina’s vrij uitgebreid, maar toch is er al kritiek geuit. Op sociale mediaplatform X benadrukt dat er geen enkele manier is om te bevestigen dat het rapport waar is, en dat veel mensen verkopen vanuit paniek. De koers ziet er volgens hem niet sterk uit, maar toch zou er nog geen reden tot meer paniek zijn.

Post Views: 9

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment