Gisteren maakte Mt. Gox, de beruchte crypto beurs die in 2014 failliet ging, bekend te gaan starten met de terugbetalingen aan klanten. In totaal gaat het hierbij om bijna $10 miljard aan bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCH). Dit nieuws leidde gisteren tot de nodige angst. De bitcoin koers maakte een flinke duik tot onder de $59.000.
De angst is dat een groot deel van de terugbetaalde bitcoin op de markt terecht zal komen en vervolgens de prijzen zal laten dalen. Volgens experts is deze angst echter onterecht.
Moeten we ons zorgen maken om de Mt. Gox terugbetalingen?
Mt. Gox, ooit ’s werelds grootste Bitcoin-exchange, stortte in 2014 in na een hack waarbij ongeveer 850.000 BTC verloren gingen. Sindsdien wachten schuldeisers op terugbetalingen. Vanaf volgende week zal eindelijk het proces van start gaan waarbij deze schuldeisers hun bitcoin terug zullen krijgen. De verwachting is dat een groot deel van deze schuldeisers hun bitcoin zullen verkopen. Maar is deze verwachting wel zo realistisch?
Analisten wijzen erop dat de uitbetalingen geleidelijk zullen plaatsvinden en dat de impact op de markt hierdoor beperkt zal zijn. Volgens Tony Sycamore, een analist bij IG Markets, is de verkoop van de Mt. Gox tokens al verwerkt in de prijs. Het is immers een evenement dat we al jarenlang verwachten.
De BTC verkoopdruk zal meevallen
Ook Alex Thorn, hoofd onderzoek bij Galaxy, heeft zijn twijfels over de impact van de Mt. Gox terugbetalingen. Zo zegt hij dat niet alle Bitcoin meteen op de markt terecht zullen komen:
“Wij denken dat er minder munten zullen worden verspreid dan mensen denken en dat dit minder verkoopdruk op Bitcoin zal veroorzaken dan de markt verwacht.”
Thorn denkt dat er maar 65 duizend van de in totaal 140 duizend bitcoin op de markt kunnen komen. 75 procent van de schuldeisers komen namelijk in aanmerking voor de ‘vroege betalingen’. Dit betreft 95 duizend BTC. 30 duizend BTC hiervan is verschuldigd aan andere partijen. In totaal zal er dus aanvankelijk ‘maar’ 65 duizend BTC worden uitbetaald aan reguliere schuldeisers. Dit is uiteraard een stuk minder dan de 140 duizend BTC die Mt. Gox in totaal moet uitbetalen.
Thorn noemt ook een andere reden voor een waarschijnlijke ‘zachte landing’ van de Mt. Gox tokens. Volgens hem zullen de meeste schuldeisers hun bitcoin niet willen verkopen. Ze hebben de afgelopen jaren lucratieve aanbiedingen op hun bitcoin-claim geweigerd en lijken hun bitcoin te willen in plaats van fiat.
Volgens Thorn zal het effect op de koers van bitcoin cash (BCH) echter wel significant kunnen zijn.
Post Views: 61
Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.