Bitcoin koerst af op belangrijk besluit van Amerikaanse centrale bank

Stefan de Graaf


De bitcoin koers staat zwaar onder druk, nadat niet lang geleden nog een nieuwe all-time high van bijna 73.800 d0llar op de borden verscheen. In de vroege uren van 20 maart viel de bitcoin koers nog onder de 61.000 dollar, terwijl de digitale munt ondertussen weer op 63.000 dollar staat.

Vandaag kan weleens cruciaal worden voor bitcoin, omdat de Amerikaanse centrale bank weer bij elkaar komt voor een nieuw rentebesluit.


MicroStrategy gewaarschuwd: ‘bitcoin kopen met leningen is risicovol’

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Cruciale dag voor bitcoin?

Het rentebesluit zelf zal waarschijnlijk geen verrassing vormen. Er is voor de Amerikaanse centrale bank geen enkele reden om de rente te verlagen of te verhogen. De inflatie loopt weer op, waardoor de bank hoogstwaarschijnlijk de rente op hetzelfde (strenge) niveau houdt.

Meer interessant zijn de persconferentie en de vooruitzichten die de Amerikaanse centrale bank na het rentebesluit deelt. Vanavond krijgen we een inkijkje in de verwachtingen van de Amerikaanse centrale bank voor de rest van 2024.

De kans is daarom groot dat we een volatiele dag tegemoet gaan.

In december besloot de Amerikaanse centrale bank om de rente niet langer te verhogen. Dat voelde volgens The Kobeissi Letter als een “overwinningsverklaring” van de Amerikaanse centrale bank op de inflatie. Nu zijn we een paar maanden verder en staat de situatie er ineens heel anders voor.

Sindsdien is het aantal door de markt ingecalculeerde renteverlagingen met 3 stuks gedaald. Dat maakt het extra bijzonder dat bitcoin en de aandelenmarkten zo goed hebben weten te presteren.

Wat betekent een strenge Amerikaanse centrale bank voor de bitcoin koers?

In theorie is een strenge Amerikaanse centrale bank bearish voor de bitcoin koers. Minder renteverlagingen betekent dat er minder kapitaal in omloop komt. Hoe hoger de rente, hoe duurder het is om kapitaal aan te trekken. Zodoende vormt dat in de basis een bearish situatie.

Er zijn echter analisten die er een ander perspectief op nahouden.

Volgens Michael Howell van Crossborder Capital kunnen de prestaties van goud en bitcoin van dit moment weleens het signaal zijn voor de “terugkeer van de geldprinter.”

Wat bedoelt hij hiermee? In principe dat de Amerikaanse overheid weleens in de problemen kan komen door de hoge rentes. Hoe langer de rente op dit hoge niveau blijft, hoe sneller de rentekosten van de Amerikaanse overheid oplopen. Het kampt immers met een staatsschuld van ~34,5 biljoen dollar.

Die kan in theorie compleet uit de hand lopen als de rente op dit niveau blijft, met alle gevolgen van dien voor de Amerikaanse dollar (lees: een vlucht naar schaarste, waar activa als goud, bitcoin en aandelen van profiteren).


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment