Bitcoin koersdaling is nog niet voorbij, volgens JPMorgan

Stefan de Graaf


De prijs van bitcoin (BTC) staat op het moment ruimschoots lager dan zijn absolute piek van 49.000 dollar dat vlak na de lancering van spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) werd behaald. De Amerikaanse investeringsbank JPMorgan anticipeert op meer neerwaartse druk voor bitcoin, voornamelijk vanwege de grote uitstroom bij Grayscale’s bitcoin ETF.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bitcoin uitstroom GBTC

Analisten van JPMorgan deelden vorige week al de verwachting dat Grayscale’s GBTC, dat vorige week is geconverteerd van een regulier trustfonds tot een spot ETF, een uitstroom van ongeveer 3 miljard dollar zal doormaken.

Momenteel is bijna 38.000 BTC al uit het beursfonds van Grayscale gestroomd. Tegen de huidige BTC koers staat dit gelijk aan ruim 1,5 miljard dollar/ Analisten van JPMorgan, onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou, hebben laten weten aan The Block vast te houden aan hun eerdere voorspelling, wat ”verdere druk op de bitcoin prijs uit zou kunnen oefenen de komende weken”.

GBTC-aandelen werden al jaren tegen een grote korting (van tot wel 40 procent) verhandeld. Met de conversie worden er daadwerkelijk bitcoins gekocht aan het einde van de handelsdag om de activa van het fonds in overeenstemming te brengen met de bitcoin koers. Hiermee is er officieel een punt gezet achter de eerder genoemde korting.

‘’GBTC-belegers hebben na de ETF-conversie hun volledige winst genomen door de bitcoin-ruimte volledig te verlaten in plaats van over te schakelen naar goedkopere spot bitcoin ETF,’’ zeiden de analisten van JPMorgan.

De grote uitstroom van GBTC is ook te wijten aan de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert, in tegenstelling tot de nieuw geïntroduceerde fondsen.

Bitcoin koers in mineur

Sinds de historische introductie van ETF’s is de prijs van bitcoin gestaag gedaald. Gisteren bracht een daling van bijna 5 procent de prijs zelfs terug tot een dieptepunt van nipt onder de 40.700 dollar.

Het mag duidelijk zijn dat het algehele marktsentiment een flinke tik heeft gekregen. Het beruchte ‘sell the news’ fenomeen heeft zich laten gelden.

Met een actuele prijs van 41.480 dollar staat BTC 15,3 procent lager dan zijn kortstondige piek van 49.000 dollar, dat op de eerste ETF-handelsdag werd bereikt.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment