“Bitcoin koers stijgt door maar één reden: te weinig aanbod”

Stefan de Graaf


Sinds afgelopen september is de bitcoin koers met zo’n 150% gestegen. Het is de hardste stijging sinds de bullmarkt van 2020. Je kunt eigenlijk nooit met zekerheid zeggen wat de beweegreden voor een stijging precies is, maar sommige analisten denken het wel te weten; er is simpelweg te weinig aanbod.

Groot ‘tekort’ aan bitcoins

Dat schrijft Yahoo Finance op basis van gesprekken met verschillende analisten. Volgens Zach Pandl van Grayscale Investments’ onderzoeksafdeling zijn er niet genoeg bitcoins om de enorme vraag te kunnen verzadigen, waardoor de prijs flink toeneemt om het verschil op te vangen.

De 10 nieuwe spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) hebben namelijk voor miljarden dollars aan bitcoins toegevoegd, en die worden veelal gekocht op bestaande crypto exchanges. Volgens Yahoo kopen de nieuwe investeringsfondsen elke dag ongeveer 3.500 tot 4.300 BTC bij. Tegelijkertijd produceren miners slechts 900 BTC per dag. De vraag is dus veel hoger dan het nieuwe aanbod.

De tekorten worden nog verder vergroot als we kijken naar hoeveel coins exchanges bezitten. Afgelopen februari bleek dat het aantal bitcoins dat Coinbase bezit al sinds al jaren niet zo laag is geweest als nu. Het aantal coins is vorig jaar ook enorm gedaald.

CFRA Research-analist Sam Stovall verklaarde aan Yahoo Finance dat de ETF’s het een stuk gemakkelijker hebben gemaakt om te investeren in bitcoin, zeker voor mensen die niet zoveel verstand hebben van technologie. Het enige wat je hoeft te doen is het beurssymbool opzoeken in je brokeraccount. Toch is de vraag volgens hem volkomen speculatief. Bitcoin heeft namelijk geen fundamentele waarde, aldus Stovall.

Bitcoin halving zal aanbod verder verlagen

Volgens Mark Connons van crypto-vermogensbeheerder 3iQ kan de situatie van dit moment niet gunstiger zijn dan nu. De eerstvolgende bitcoin halving is namelijk al in april, die het aantal nieuwe coins dat miners produceren zal halveren. Dan zal er per dag maar 450 BTC geproduceerd worden, in plaats van 900 BTC. “We kunnen niet meer bitcoins maken om te voldoen aan de groeiende vraag, aldus Connors.

Tijdelijk 20 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 20 euro crypto naar keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 20 euro gratis


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment