Bitcoin in onzeker vaarwater, let volgende week op deze data

Stefan de Graaf


Bitcoin (BTC) schoot een paar weken geleden nog als een raket omhoog, waarschijnlijk vanwege het optimisme over de potentiële komst van een spot bitcoin-ETF, of beursfonds, in de Verenigde Staten. Afgelopen week kalmeerde de koers en moeten we onze de blik vooruit richten.

De realiteit is dat we nog altijd wachten op de definitieve goedkeuring en lancering van een spot bitcoin-ETF. Ondertussen staan er momenteel macro-economisch gezien interessante dingen te gebeuren:

Alles bij elkaar zijn er steeds meer indicatoren die wijzen richting een recessie voor de Verenigde Staten, om nog maar te zwijgen over de Eurozone. Wat kunnen we volgende week verwachten en wat betekent dit voor de bitcoin koers?


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Een week gevuld met belangrijke data voor bitcoin

We staan voor een nieuwe week, vol met belangrijke macro-economische ontwikkelingen die stuk voor stuk impact kunnen hebben op financiële markten en mogelijk bitcoin.

Te beginnen krijgen we dinsdag de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, de zogeheten FOMC Meeting Minutes. Deze notulen hebben de potentie hebben om voor volatiliteit te zorgen in de koersen.

De bovenstaande grafiek toont hoe de markt momenteel denkt over het toekomstige rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Het is goed mogelijk dat de notulen van de afgelopen rentevergadering deze kaart behoorlijk op de schop gooien.

Voor nu denkt de markt in ieder geval dat de Amerikaanse centrale bank in 2024 met vier renteverlagingen op de proppen komt.

Het lijkt erop dat de markt hiermee ook rekening houdt met een recessie, want met de huidige inflatiedata lijkt het overdreven om viermaal de rente te verlagen. Toch zijn er ook analisten die roepen dat de inflatie hard daalt en dat de rente snel omlaag moet om deflatie te voorkomen.

Dan gaan we door naar de woensdag waar we opnieuw het aantal werkloosheidsclaims voor de Verenigde Staten krijgen (de wekelijkse stijging van de werkloosheid). De verwachting ligt op 226.000 stuks, terwijl het er afgelopen week 231.000 waren.

Dan is het op donderdag tijd voor een bak met belangrijke economische data voor de Eurozone en Groot-Brittanië:

PMI’s zijn belangrijke indicatoren voor de industrie en de dienstensector. Als deze indicatoren onder de 50.0 terechtkomen is dat normaal gesproken een signaal dat de economie krimpt. Wat dat betreft lijkt het erop dat de Eurozone er momenteel niet zo sterk voorstaat.

Op vrijdag sluiten we de week af met dezelfde data voor de Verenigde Staten, die volgens de verwachtingen nog NET boven de 50.0 liggen en daarmee veilig zijn.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het lijkt erop dat we op een cruciaal punt komen voor de bitcoin koers. Krijgt de bullrun van de afgelopen weken een vervolg of worden we hard onderuit getrokken door een economie die verder verzwakt?

We zitten op de korte termijn even in onvoorspelbaar vaarwater, maar op de lange termijn zijn de vooruitzichten voor bitcoin beter. Er komen weer renteverlagingen aan, de volgende halving nadert en de kans dat een spot bitcoin-ETF in Ameria wordt goedgekeurd lijkt groter dan ooit.

Hulp nodig met crypto?

In onze Premium omgeving vind je een vriendelijke community van analisten en handelaren van alle niveaus. Hier kun je met experts en beginnelingen praten over de laatste markttrends en krijg je als eerst toegang tot uitgebreide analyses.

Ook organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen in technische analyse. We nodigen je graag uit om voor slechts €1 een 30-daagse proefperiode te starten in onze Premium omgeving.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment